Onnea kaikille uusille ylioppilaille! 🙂 Mediassa on käsitelty lukioiden ylioppilastuloksia ja vertailtu niitä, mutta yhtään karttaa en vielä ole nähnyt aiheesta, joten testataanpa onnistuuko sellaisen tekeminen! Seuraavaksi siis: Ylioppilastulokset 2018 kartalla!

Tässä linkki valmiiseen karttaan.

lukiokartta
Tutki lukioita kartalla tästä

Alla kuvaan miten karttasovellus syntyi.

Dataa kirjoituksista löytyy kartan tekoa varten kivasti. Ylioppilastulokset koulukohtaisesti on saatavilla Ylioppilastutkintolautakunnan palvelusta täältä https://ylioppilastutkinto.fi/tietopalvelut/tilastot/koulukohtaisia-tunnuslukuja (Ylioppilaslautakunta), mutta tällä kertaa oikaisin hieman ja kysyin luvan YLE:ltä, josko voisin käyttää heidän jo valmiiksi hienosti käsittelemäänsä aineistoa. Löysin valmiin taulukon YLEn mielenkiintoisen ylioppilastuloksia käsittelevän artikkelin ohesta: Listasimme koko Suomen yo-tulokset – katso, miten oma lukiosi pärjäsi

taulukko.jpg
Tällä kertaa API-kutsujen sijaan Copy-Pastesin tulosdatan suoraan nettisivulta Exceliin.

Lukioiden sijaintitiedot nappasin Tilastokeskuksen ylläpitämästä aineistosta, josta löytyvät kaikki Suomen oppilaitokset.

Lähtödatana oli siis tulokset yhdessä taulukossa ja luioiden sijainnit toisessa. Molemmista taulukoista löytyi myös oppilaitoksen nimi. Mitään kätevää ID:tä ei ollut tällä kertaa saatavilla, joten laitoin sormet ristiin ja peukut pystyyn ja yhdistin datat oppilaitosten nimien perusteella. 🙂 Lopputulos oli yllättävän hyvä, ja jouduin hakemaan manuaalisesti sijainnin ”vain” 70:lle koululle.

lukiotpisteinä.jpg
Lukiot pisteinä. Jokaiseen pisteeseen on yhdistetty tulostiedot

Seuraavaksi tallensin muodostetun paikkatietoaineiston ShapeFilenä, jonka Zippasin ja lähetin ArcGIS Onlineen. ArcGIS Onlinessa säädin visualisointia siten, että värisävy kertoo lukion Yo-tuloskeskiarvosta:

agolVärit.jpg
Lukiot saivat kartalla värit Yo-tulosten mukaan.

Lisäsin vielä jokaiselle kartalla näkyvälle lukiolle tunnustekstit, koska halusin, että kartan käyttäjä näkee helposti millä sijalla lukio on ja mikä sen keskiarvo on. Pro Tip: Jotta sain näkyville sekä keskiarvon, että sijoituksen ja lukion nimen omilla riveillään, tein karttatasosta kopion, ja laitoin toiselle labeliksi keskiarvon, ja toiselle Arcade expressiota käyttäen sijoituksen ja nimen. Keskiarvon positioin aina symbolin keskelle, ja sijoituksen ja nimen symbolin alareunaan keskelle.

lukiotAgolissa
Lukiot kartalla ArcGIS Onlinessa

Nyt käsissäni oli interaktiivinen web-kartta Suomen lukiotuloksista: Simppeli kartta

webkartta.jpg
Interaktiivinen Web-kartta valmis?

Lopputulos oli oikein hieno, mutta siitä puuttui mielestäni vielä paikkatietototeutuksille tyypillinen ja erittäin käyttökelpoinen alueellinen näkökulma! Otin käyttöön ArcGIS Onlinesta löytyvän Web App Builderin, josta löytyy tosi kätevä Infografiikka Widget.

wab.jpg
Tein infografiikkakäyttöliittymän Web App Builderilla

Web App Builder on siis webkarttakäyttöliittymägeneraattori, jolla voi klikkailla kasaan kaikenlaista tarpeellista varsinaisen web kartan ympärille. Latasin ArcGIS Onlinessa tekemäni lukiokartan Web App Builderiin, valitsin siellä Infografiikka Templaten, johon toin kolme erilaista esitystapaa. Tallensin käyttöliittymän, ja tässä se on:

lukiokartta
Valmis käyttöliittymä lukioiden menestymisestä alueellisesti

Mielenkiintoisia kartankatseluhetkiä ja mainiota kesäkuun alkua!

Paikkatietoterveisin,

Antti

 

Advertisement