Missä on Helsingin kauneimmat paikat? Tässä kartta! Helsingin kaupunki kysyi verkossa ihmisiltä ja kyselyn vastaukset ovat avointa dataa. Nappasin vastaukset ja tein niiden pohjalta verkkokartan nimeltä Kaunis Helsinki, johon yhdistin myös alueilta otettuja valokuvia.

Kauneus on katsojan silmissä, mutta seuraavaksi näette miten kaikkien katsojien silmät yhdistetään yhdeksi interaktiiviseksi kartaksi kuvaamaan yleistä mielipidettä Helsingin kauneimmista paikoista. 🙂

Klikkaa itsesi alla olevasta linkistä ihmettelemään karttaa Helsingin kauneimmista paikoista:

Tästä karttaan

kaunishelsinki1
Siirry tarkastelemaan karttaa tästä

Miten kartta tehtiin?

Löysin Helsinki Region Infoshare-sivustolta avoimen datan nimeltä Helsingin kansallinen kaupunkipuisto- kyselyn vastaukset  , josta löytyi paikkatietoaineistona 11.020 kappaletta vastauspisteitä. Kysely käynnistettiin syksyllä 2017 ja oli saman vuoden joulukuuhun auki verkossa. Ideana oli, että kartalle sai merkitä paikkoja ja kertoa niistä mielipiteensä. Datassa oli muitakin kategorioita, kuin ”Kaunis paikka tai ympäristö”.

kaunishelsinki2.jpg
Vastauksista löytyi useita kategorioita

Vastaavanlaisen kartan voisi siis laatia vaikkapa paikoista, joita esittelisi ylpeänä ulkomaisille vieraille.

Valitsin aineistosta kaikki ne pisteet, joiden kategoria oli ”Kaunis paikka tai ympäristö” ja tallensin tiedot erilliseen SHP-tiedostoon, jonka sitten heilautin ArcGIS Onlineen karttatyökaluun. (SHP, eli ShapeFile on paikkatietomaailman tiedostoformaatti, jota kaikki paikkatieto-ohjelmistot osaavat käsitellä.)

kaunishelsinki3.jpg
Kauniita paikkoja kartalla pisteinä ArcGIS Onlinen työkalussa

Seuraavaksi monistin pistemäisen karttatason, ja asetin sen kuvaustekniikaksi Heat Map. Säätelin hiukan Heat Mapin kuumuussäätimiä ja sain aikaiseksi seuraavanlaisen näkymän.

kaunishelsinki4.jpg
Pisteet ja pisteistä luotu Heat Map samalla kartalla. Pidän tästä esitystavasta, koska kartalla näkyy yleistetty kuvaus aineiston maantieteellisestä tiheydestä samaan aikaan, kun välittyy tieto alkuperäisestä aineistosta.

Seuraavaksi sain ajatuksen, että olisipa mukava nähdä millaista alueella oikeasti on. Muistin, että ArcGIS Onlinesta löytyy näppärä tapa tuoda tavaraa eri sosiaalisen median palveluista ja valitsin tämän verkkokarttani käyttöliittymäksi. Tällä tavoin sain kartalle Flickr, Twitter, Insta ja Youtube-viestit.

kaunishelsinki5
ArcGIS Onlinesta löytyy valmiita käyttöliittymiä..säästyy koodaamisen vaiva 🙂

Säädin vielä lopuksi verkkokartassa näkyvät toiminnallisuudet ja lopputulos oli valmis! Koko toteutus ideasta valmiiksi tapahtui hyvin nopeasti.

kaunishelsinki6
Valmis käyttöliittymä!

Tästä pääset klikkailemaan lopputulosta.

Mukavaa kevättä ja kauniita hetkiä Helsingissä!

t.Antti

Advertisement