Helsingin kaduista ja niiden alla olevista putkista ja johdoista pidetään hyvää huolta, sillä ne näyttävät olevan aika usein kunnostuksen alla.  Pientä haittaahan katutöistä aiheutuu, mutta onneksi avoimen datan avulla selviää, milloin mikäkin katutyö on luvattu valmistuvan.

Välillä tuntuu siltä, että Helsingissä on koko ajan jossain paikassa katu auki. Koitin selvittää miten saisi asiasta ajantasaisen ja jollain tasolla luotettavan tilannekuvan aikaiseksi. Kaivoin hieman avoimia rajapintoja (katujen sijaan) ja löysin rajapinnan, joka tarjoaa kartalle laitettavaksi kaivuilmoitukset! Ja siis todellakin kyseessä ovat kaivu, eikä kaivuuilmoitukset

Kaivuilmoitus tulee tehdä aina, kun kaivetaan yleisellä alueella ja työn saa aloittaa vasta, kun kaivuilmoituksesta on tehty päätös.

Kaivuilmoituksessa on myös tieto siitä milloin työ alkaa, ja milloin työ päättyy! Näyttää lupaavalta, mutta miltä tämä näyttää kartalla? Katso itse!

Kartalle tästä

katutyöt
Katutyöt kartalla

Resepti

Kartan tekeminen oli todella suoraviivaista!

Hyödynsin Helsingin kaupungin avointa WFS-rajapintaa, joka löytyy täältä:

https://kartta.hel.fi/ws/geoserver/avoindata/wfs?request=getCapabilities

Avasin ArcGIS Onlinen, ja Muokkaa-tilassa lisäsin karttatasoksi (Lisää -> Lisää karttatasoverkosta -> WFS) tuon yllä olevan osoitteen, ja valitsin sieltä Kaivulupa-karttatason aluemuotoisena. Toistin saman pistemäisenä.

Tämän jälkeen tallensin kartan, ja jaoin sen julkiseksi. Sitten käytin Create Web Application-toimintoa, josta valitsin Story Map Basic -sovellusaihion, johon valitsin juuri tekemäni kartan. Kaikki ilman koodausta muutamalla klikkausta.

Mukavaa joulunodotusta ja tsemppiä kaikille kaivuutyömaille!

t.Antti

Advertisement