Amsterdamissa järjestettiin 19.3.2019 Geo Business Seminar, jossa puhujina oli kattava valikoima yksityisen sektorin yrityksiä kertomassa millä tavalla he ovat ottaneet liiketoimintahyödyt irti sijaintidatastaan. Seuraavassa esityksistä napattujen kuvien ja lyhyiden tekstien muodossa välähdyksiä siitä mikä on mahdollista!

Paikalla oli yli 300 osallistujaa erilaisista paikkatietoa hyödyntävistä firmoista pääasiassa ympäri Eurooppaa. Alla esitysten avainkohtia siitä mitä yritykset olivat tehneet!

Aloitus

esimerkki1
Tapahtuman avauspuheenvuoron piti Esri Inciltä Gary Sankary, joka kävi paikkatietoalan trendejä nimenomaan yksityisen liiketoiminnan puolella. Gartnerilla oli huomattu, että maantieteellä on merkitystä liiketoiminnalle.
esimerkki2
Tärkeimpiä trendejä sijaintidatan hyödyntämisessä
esimerkki3
Locatus kertoi, että analysoimalla vähittäiskauppaan liittyviä datoja on mahdollista tarkasti ennustaa yhden toimijan liiketoiminnan romahtaminen yhden vuoden aikana ja saada vihiä asiasta seitsemän vuoden aikajänteellä. Muuttujina ainakin Competition, Catchment, Spend ja Footfall (Mitenköhän nuo taipuisivat sopivasti Suomeksi? 🙂 
esimerkki4
Esri Inc oli rakentanut esiteltäväksi pari (demo) reaaliaikaista interaktiivista näkymää, joista toinen kulki nimellä Market Explorer. Siinä karttaa pystyi zoomailemaan ja myynti-, kilpailija- ja asiakasluvut päivittyivät käyttäjälle.
esimerkki5
Toinen dashboard piti sisällään myyntidatan ja sijaintidatan yhdistelmän. Tässä kaavioissa vilkkui erilaisia kulutuseuroja keskiarvoistettuna ja jaoteltuina kategorioihin ja segmetteihin.

JLL

esimerkki6
JLL oli kehittänyt työkalun työntekijöilleen, jossa yhdistettiin näppärästi firman sisäistä tietoa markkinoista ulkoisiin datalähteisiin ja tarjottiin ne käytettäväksi tehokkaalta vaikuttavan työkalun avulla
esimerkki7
Työkalua esiteltiin siten, että työntekijällä tuli tarve löytää asiakkaalleen tietyn tyyppinen liiketila. Sen sijaan, että asiakkaalle olisi vastattu perinteiseen tyyliin ”Palataan viikon päästä asiaan”, niin työkalun avulla sopivat kohteet löytyivät todella nopeasti. 

Costa

esimerkki8
Risteily-yhtiö Costa oli pystynyt tuottamaan myyntikanavilleen myyntiä helpottavaa tietoa paikkatietojen avulla. Kunkin myyntiä tekevän kumppanin sijainti oli yhdistetty esimerkiksi ympäröivään väestötietoon, jonka avulla oli onnistuttu kohdistamaan markkinointia ja myyntiä paremmin: Oikean tyyppiset tuotteet oikean tyyppisille asiakkaille

X5

esimerkki9
Venäjällä toimiva vähittäiskauppaketju X5 kertoi, että ennen paikkatietojärjestelmän käyttöönottoa liikepaikkaan liittyvää investointipäätöstä varten tehtävä tiedonkeruu oli kestänyt neljästä kuuteen kuukauteen.
esimerkki10
Kun paikkatietojärjestelmä oli otettu käyttöön, he pystyvät keräämään tarvittan informaation ja aikaa kuluu vain yhdestä kolmeen viikkoon. Erittäin merkittävä parannus entiseen!
esimerkki11
X5:n uusien kauppojen avaustahti ja tavoite oli valtava. Tätä varten perinteinen tapa etsiä liikepaikkoja oli liian hidas. Toimintaa tehostettiin tarjoamalla internetiin mahdollisuus kenelle tahansa tarjota omaa liketilaansa vuokralle X5:lle kartan ja lomakkeen avulla.
esimerkki12
Paikkatietojärjestelmän käyttöönotto oli hienosti esitetty liikepaikkojen avauslukujen kanssa yhdellä kuvaajalla ja kuten numeroista näkyy, on sillä ollut selkeä vaikutus toimintaan.

EOLO

esimerkki13
EOLO toimittaa nopeita langattomia internetyhteyksiä ympäri Italiaa. Heillä paikkatietojen hyödyntäminen oli tehostanut tukiasemaverkon kehitystä, parantanut myyntiä ja markkinaosuutta ja helpottanut avainlukujen kommunikointia firman sisällä.

CBRE

esimerkki14
CBRE kertoi käyttävänsä mobiililaitteista saatua sijaintidataa. Tämään avulla pystyttiin muodostamaan ns. Customer Based Catchment Area kaupalle. Suomeksi tämä tarkoittaa siis sitä reaalista aluetta, jolta asiakkaat tulevat kauppaan. Mobiilidatan avulla pystyttiin myös selvittämään missä muissa liikkeissä asioitiin, ja miten lojaaleja asiakkaat olivat.
esimerkki15
CBRE esitteli monenlaisia erilaisia näkymiä, jossa sijaintidatasta kaivettiin esiin hyödyllisiä tietoja. Vanha tapa mitata asiakasmääriä ovensuukyselyillä oli korvattu mittaamalla mobiilidatasta saatua sijaintitietoa. Tällä tavoin oli saatu tarkempi footfall metriikka.

Justlease

esimerkki16
Justlease liisaa autoja kuluttajille (erona siis firmojen kautta autojen liisaukseen). Heillä on jokaisessa autossaan auton kunnosta tietoa välittävä laite, ja paikkatietojen avulla on mahdollista näppärästi käydä tarpeen vaatiessa hakemassa auto huoltoon ja palauttamassa se asiakkaalle. Lisäksi he tietävät esimerkiksi jos auto varastetaan. Paikkatietoja hyödynnetään myös oikeanlaisen palvelun kohdentamista eri käyttäjäryhmille.

ASDA

esimerkki20
ASDA on UK:ssa toimiva vähittäiskaupan toimija, jonka emoyhtiö on Walmart. ASDA kertoi aloittaneensa paikkatietojen hyödyntämisen vuonna 2013 ja saavuttanut tuloksia kuvassa mainituilla alueilla. 
esimerkki21
Oleellista ASDAlle paikkatietojen hyödyntämisessä oli mahdollisimman hyvien markkina-alueiden tunnistaminen ja tyypitteleminen. 
esimerkki22
Heillä oli myös erittäin kattava ja ilmeisen paljon käytetty tietokanta kilpailijoiden toiminnasta, jonka avulla pystyttiin puolustamaan olemassa olevaa liiketoimintaa.

K Ryhmä

esimerkki23
Suomalaisen K Ryhmän (Aika tuttu vähittäiskaupanalan toimija? 🙂 tavoitteena oli lisätä Plussa-kortin käyttöä opiskelijoiden keskuudessa. Tätä varten löydettiin mobiilidataa ja opiskelijoille tyypillisiä paikkoja (Kuntosali, Luentosali, yöaikaan auki oleva pikaruokapaikka) yhdistämällä sellaisia ulkomainonta paikkoja, joissa opiskelijoita liikkui paljon. Näille paikoille sijoitettiin sitten opiskelijoille kohdennettua Plussakorttimainontaa.

Nespresso

esimerkki26
Nespresso kertoi kahvinjuonnin loppuvan ennen pitkää, ellei kahvituotannosta tulisi kestävää liiketoimintaa ympäristön ja ihmisten kannalta. Toiminnan laadun varmistamiseksi heillä oli kattava näkymä kaikkiin kahvifarmeihin digitaalisten karttojen kautta.
esimerkki24
Kahvifarminäkymän kautta pystyttiin seuraamaan tärkeitä tunnuslukuja ja niiden kehitystä. Tietoa kerättiin paikanpäältä tabletilla, josta ne päivittyivät suoraan järjestelmään. 

Tapahtuma oli erittäin inspiroiva ja innostava ja toi paljon ideoita päivätyöhöni Geosprintissä, onhan päämäärämme nimenomaan mahdollistaa maantieteen soveltaminen yrityksille.

Vaikka matka oli työreissu kävin toki ihmettelemässä tärkeimmät taideaarteet Rijksmuseumissa – erityisesti Rembrandtin työt 🙂

rembrandt
Minkäköhänlaisia karttoja yövartion kaverit olisivat käyttäneet?

Mukavaa paikkatietoviikonjatkoa!

t.Antti

 

Advertisement