Asutko oikeasti hyvien kulkuyhteyksien lähellä? Millä alueilla linja-auto kulkee ohi harvoin? Miten määritellään se, onko joku paikka hyvien kulkuyhteyksien lähellä? Tarkastelin HSL:n avointa dataa liikennevälineitten vuoroväleistä ja koitin saada asiaan selvyyttä.
On bussipysäkkejä, ja bussipysäkkejä! Todella hyvien bussipysäkkien ohi kulkee monta eri linjaa monta kertaa tunnissa, ja niille voi kävellä oikeastaan etukäteen tietämättä tarkkaa aikataulua. Aina voi luottaa siihen, että bussia ei joudu odottelemaan kauaa.
Todella huonojen bussipysäkkien ohi kulkee vain yksi linja, ja ehkäpä vain muutaman kerran päivässä. Mikä sitten avuksi, kun pitäisi tietää minkälaisesta bussipysäkistä on kyse? No avoin data tietysti!
Alla linkki valmiiseen sovellukseen klikkailtavaksi. Klikkaa tietä, niin saat tietää montako lähtöä on vuorokaudessa siinä kohtaa:

Avaa bussikartta tästä
Näin sovellus toteutettiin
HSL on avannut avoimen aineiston bussi- ja raitiovaunuliikenteen vuoromääristä .
Aineistossa on pääkaupunkiseudulta kutakuinkin jokainen bussireitti pilkottuna pieniin palasiin, ja jokaiselle pienelle palaselle on kerrottu, kuinka usein vuorokaudessa bussi kulkee.
Tienpalasia datassa on 8094 kpl, ja taulukossa ne näyttävät tältä.

Kartalle laitettuna yksi tien pätkä näyttää tältä.

Onneksi HSL:n rajapinnasta voi pyytää kätevästi kaikki tien palaset kerralla ja hyödyntää niitä webkartan toteuttamisessa. Toteutin varsinaisen kartan hyödyntämällä kahta REST-rajapintaa, jotka pystyy ArcGIS Onlinessa suoraan liittämään kartalle (ilman koodaamista).
Vuoromäärät:
https://services1.arcgis.com/sswNXkUiRoWtrx0t/arcgis/rest/services/risteysvalit/FeatureServer
Pysäkit:
ArcGIS Onlinessa muokkasin myös kartan visuaalisen ilmeen ja muut yksityiskohdat kuntoon, sekä käytin valmista karttasovelluksentekotyökalua lopullisen tuotoksen valmistamiseen

Mukavia paikkatietohetkiä ja joukkoliikenteen käyttäminen kannattaa!
t.Antti
Vastaa