Koronavirustilanne kehittyy ja karttoja aiheesta on paljon. Toistaiseksi ei vastaanole  tullut vielä hyvää ja simppeliä kännykässä kivasti näkyvää Suomen tilannetta kuvaavaa karttaa joten tein sellaisen. Olkaa hyvä!

Karttaa varten hyödynsin HS:n avointa rajapintaa. Tiedot kartalla päivittyvät automaattisesti kahden minuutin välein. Tässä linkki karttaan:

Avaa: Koronakartta kännykkään

Linkki karttaan

Kannattaa tutustua myös Jussi Lehtosen Koronatilannekuvaan, jossa on hyödynnetty ArcGIS:in Operation Dashboard toiminnallisuutta esittämään myös kehitystä kuvaavaa infografiikkaa! Linkki: http://tiny.cc/koronatilanne

Miten kartta tehtiin?

Kartan tekeminen tapahtui kahdessa työvaiheessa. Ensin luotiin prosessi, jossa luetaan HS:n avointa rajapintaa ja päivitetään tiedot automaattisesti ArcGIS Onlinessa sijaitsevaan karttatasoon. Tämän jälkeen karttataso visualisoitiin ja siitä luotiin pieneen ruutuun sopiva käyttöliittymä.

HS:n avoin rajapinta saatiin kytkettyä Geosprintin Data Workeriin, joka on näppärä sovellus erilaisten tietolähteiden kytkemiseksi ArcGIS Onlineen. Koronakarttaa varten sitä voitiin käyttää maksutta. Sovellus ajastettiin hakemaan ja päivittämään tiedot kahden minuutin välein

ArcGIS Onlineen luotiin Feature Service, joka on tyypiltään sairaanhoitopiirien monikulmioita sisältävä, siten että yhtenä tietokenttänä on koronavirushavaintojen lukumäärä. Feature Service tuotiin Web Map-dokumenttiin ja visualisoinniksi valittiin pelkät punaiset sairaanhoitopiirien rajat. Lukumäärää kuvaava merkintä tuotiin Label-toiminnallisuudella. Feature Servicestä luotiin näkymä, joka jaettiin julkiseksi. Sitten koko Web Map-dokumentti jaettiin Share-napin alta löytyvällä Minimalist App-pohjalla. Valmista tuli!

Tsemppiä taisteluun koronaa vastaan!

t.Antti

Advertisement