Opin vasta hetki sitten, että Kirkkonummella Porkkalassa on ollut Neuvostoliittolaisten rakentama sotilaslentokenttä 50-luvulla. Nyt paikalla on pelto. Päätin selvittää miten hyvin kotisohvalta käsin voi tutkia sotilaslentokentän historiaa paikkatietojen avulla.

Asetin itselleni päämääräksi toteuttaa yksinkertaisen työkalun, jossa voisin klikkailla ja piirtää kartalle havaintojani, jotta niitä voisi sitten näyttää muille karttasovelluksen avulla ja ajattelin myös, että olisipa hienoa joskus käydä paikanpäällä ihmettelemässä paikallishistoriaa.

Tästä voit avata valmiin karttasovelluksen ja tutkia historiallista lentokenttää vanhan ilmakuvan ja nykyisen ilmakuvan avulla. Alla kuva sovelluksesta ja sen alla pieni kuvaus siitä miten sovellus syntyi. Sovelluksessa on ”Paikanna itsesi kartalle”-nappi, mutta muista, että jos vierailet lentokentän alueella paikantaaksesi itsesi historiallisen kartan päälle, niin ota huomioon maanomistajat ja kaikki vallitsevat lait sekä kohteliaisuussäännöt äläkä hajoita mitään historiallisesti arvokasta. 🙂

Karttasovelluksesta tuli tällainen. Ylhäällä olevista napeista voi kätevästi vaihtaa Historian ja Nykyhetken välillä

Miten tähän siis päädyttiin…

Jotta pääsisin havaitsemaan historiallisia kohteita, pitää olla jotain mistä havaita. Siispä lähdin etsimään vanhoja karttoja alueesta.

Aloitin etsimällä vanhan lentokentän sijainnin http://www.arcgis.com palvelussa ja zoomaamalla ilmakuvan oikeaan kohtaan. Tästä yllä olevasta kuvasta ei voisi päätellä vielä mitään.

Kirkkonnummen kunnan karttapalvelusta löytyy historiallinen interaktiivinen kartta https://kirkkonummi.karttatiimi.fi/ vuodelta 1954-1956. Tällä kartalla lentokenttä näkyy oikein selkeästi. Tästä karttatasosta ei valitettavasti ollut rajapintaa tarjolla, joten omaa harrastustutkimustani varten toteutin seuraavan varsin teknisen ketjun (Näistä ei välttämättä tarvitse olla kiinnostunut, mutta kyseessä on siis paikkatietojenkäsittelyyn liittyviä työvaiheita):

  1. Ota monta screenshottia eri kohdista lentokenttää selaimesta
  2. Georeferoi rasterikuvat oikeaan kohtaan maapallon pinnalla
  3. Luo karttatiiliä näistä rasterikuvista
  4. Tuo karttatiilet ArcGIS Onlineen karttatasoksi

Tämän jälkeen minulla oli siis selaimessa liikuteltava historiallinen kartta omassa paikkatietoympäristössäni, jotta voisin tehdä kartan päälle merkintöjä ja yhdistää siihen muita aineistoja.

Käyttämästäni karttatyökalusta ArcGIS Onlinesta löytyi valmiiksi aika tarkka korkeusmalli, jossa oli myös valmiiksi hieno ns. rinnevalovarjoste. Ehkäpä pinnanmuodot voisivat paljastaa jotain historiasta?

Vanhaa ilmakuvaa zoomatessa löytyi mielenkiintoisia parkkipaikan näköisiä puoliympyröitä. Pienellä googlauksella opin, että kyseessä on lentokonekorsut, joihin siis ilmeisesti parkkeerattiin lentokoneet suojaan.

Korkeusmallin avulla löysin lisää lentokonekorsuja (ainakin epäilen, että niistä on kyse), sillä vaikka ilmakuvassa on puita edessä, eivätkä värit paljasta mitään, niin maastonpintaan on näissä kohtaa jäänyt selvät jäljet! Kuvassa pari on ympyröity valkoisella oikeassa ylänurkassa.

Havaintoja varten tein kolme erillistä karttatasoa merkintöjä varten. Yhden pisteitä, toisen viivoja ja kolmannen alueita varten. Sitten hiirellä klikkailemalla ryhdyin piirtämään merkintöjä käyttäen historiallista ilmakuvaa taustalla.

Kun vanhan ilmakuvan tilalle vaihtaa nykyhetkeä kuvaavan ilmakuvan, niin näkyykin hienosti missä lentokenttä ja siihen liittyvä infrastruktuuri on ollut. Tällaista menetelmää voisi varmaan käyttää muissakin historiallisissa kohteissa? 🙂

Tässä yllä olevassa kuvassa on punaisten laatikoiden kohdalla ollut jonkinlaisia rakennuksia. Nyt tilalla on pelto.

Yllä tarkempi kuva lentokonekorsujen sijainneista ja lentokentän alueesta nykyhetken ilmakuvan kanssa.

Tässä vielä linkki varsinaiseen karttasovellukseen, jossa yllä olevia kuvia voi katsella interaktiivisesti karttasovellus

Mukavia paikkatietohetkiä!

t.Antti

Advertisement