Pääsin kokeilemaan tänä kesänä matkailuautoelämää ensimmäisen kerran ja tämän seurauksena syntyi idea laittaa yöpymispaikat kartalle. Tässä kartta levähdyspaikoista Suomen teiden varsilla ja resepti siitä miten kartta tehtiin.

Kesän matkailuautoreissun ideana oli vierailla kansallispuistoissa ja liikkua luonnossa mahdollisimman paljon. Perinteisiä campingalueita oli tarkoitus välttää ja hoitaa yöpyminen karavaanarikielellä puskaparkissa, mikä tarkoittaa sitä, että matkailuauto pysäytetään sopivalle parkkipaikalle tai sen kaltaiselle ja levittämättä retkituoleja ja avaamatta markiiseja yövytään auton sisällä. Kyseessä on siis yötauko eikä pidempi aikainen leiriytyminen.

Avaa tästä: Levähdyspaikat kartalla

Matkalla koitimme löytää kivoja paikkoja yöpymiseen, joissa olisi luonto lähellä ja maisema kohdillaan. Tosikaravaanarit ovat listanneet Google Mapsiin puskaparkkeja ja löytyy myös äppi nimeltä Park4night, mutta näistä löytyvät paikat (runsaudesta huolimatta) vaikuttivat usein epäluotettavilta tai vanhentuneilta (Tämä on tietysti vain ensikertalaisen mielipide.) Parhaat yöpymiskokemukset olivat teiden varsilta löytyneiltä levähdysalueilta, jotka olivat esimerkiksi järven tai joen rannalla. Näitä koitimme katsella autosta suoraan ja päädyimmekin pari kertaa tekemään U-käännöksen ajettuamme hyvän paikan ohi.

Matkan jälkeen pohdin voisiko avoimesta datasta löytyä tietoa levähdyspaikkojen sijainneista? Erittäin taitava lukiolainen Agnes Grönroos tarttui toimeen, ja löysi Väyläviraston avoimesta WMS-rajapinnasta levähdyspaikkojen sijainnit, sekä tiedon niiden varustelutasosta! Agnes loihti karttasovelluksen, jonka avulla karavaanari voi paikantaa itsensä levähdyspaikkakartalle. Tämän lisäksi hän toi kartalle myös tiedon nopeusrajoituksista ja WC:iden sijainneista.

Avaa tästä: Interaktiivinen kartta, jossa levähdyspaikat. Voit paikantaa itsesi tälle kartalle myös

Miten kartta tehtiin?

Kartan tekemiseen käytettiin ArcGIS Onlinea.

  1. Avaa ArcGIS.com Map Viewer työkalu (Löytyy, kun klikkaa Map-tekstiä yläpalkista)
  2. Lisätään Väyläviraston avoin karttarajapinta: Klikkaa Add napista aukeavasta valikosta Add Layer from Web ja sen jälkeen pudotusvalikosta WMS OGC Layer
  3. Liitä Url-kohtaan Väyläviraston WMS-rajapinnan url: https://julkinen.vayla.fi/inspirepalvelu/avoin/wms?request=getcapabilities
  4. Valitse levähdyspaikatkarttataso Layers-listasta ja tuo karttataso näkyville klikkaamalla Add nappia.
  5. Toista sama WC- ja nopeusrajoitustasoille.
  6. Tallenna syntynyt kartta (Save-nappi) ja jaa se julkiseksi (Share)
  7. Luo kartasta sovellus käyttämällä Share-napin alta löytyvää Create a Web App-nappia ja valitse mieluisesi sovellusmalli.
  8. Säädä sovellusta esimerkiksi tuomalla erilaisia toimintoja ja vaihtamalla sovelluksen ulkoasun asetuksia.
  9. Valmis!

Mukavia kotimaamatkailuhetkiä!

t.Antti

Advertisement