Millä perusteella Helsingin tiet ja paikat ovat nimetty? Tiesittekö, että Myllytien nimi on Myllytie, siksi että sen varrelle rakennettiin tuulimylly vuonna 1836? Tässä interaktiivinen kartta paikannimistä ja niiden nimeämisperusteista selailtavaksi, sekä kartanteko-ohjeet.

Helsingin kaupunki julkaisi mielenkiintoisen datasetin nimistöstä avoimena datana! Datasta löytyy siis teitä ja paikannimiä ja kiinnostavana lisänä suurella osalla niistä on mukana nimeämisperuste. Tässä interaktiivinen kartta, jolla voit ihmetellä millä perusteella paikka on nimetty.

nimisto1
Avaa nimistökartta tästä

Teko-ohje

Nimistökartan tein pelkästään käyttämällä paikkatietotyökalua nimeltä ArcGIS Online.

Löysin datan Helsinki Region Infoshare-palvelusta. Datasta oli tarjolla WFS-rajapinta https://kartta.hel.fi/ws/geoserver/avoindata/wfs ja sen lisäsin sellaisenaan kartalle.

Näin lisätään avoin paikkatietorajapinta kartalle

Avasin ArcGIS.comin ja menin Map/Kartta-työkaluun (Löytyy yläpalkista etusivulta) Siellä valitsin ”Add Layer from Web”

addlayer.jpg
Add Layer from Web

Sen jälkeen valitsin A WFS OGC Web Service, koska Helsingi kaupungin avoin rajapinta on WFS-muotoinen.

wfs.jpg
Valitaan WFS-palvelu, sillä avoin rajapinta on WFS-muotoinen

Tämän jälkeen klikkasin Get Layers ja valitsin alasvetovalikosta karttatason Nimisto_piste_rekisteritiedot

taso.jpg
Valitaan karttataso

Sitten valitsin alasvetovalikosta karttatason tyypiksi Points, ja klikkasin Add Layer nappia. Zädäm! Karttataso ilmestyi kartalle 🙂

Lopuksi käytin karttatason vierestä löytyvn kolmen pisteen takaa löytyviä Manage Labels ja Configure Pop-Up toimintoja, joilla sain nimeämisperusteen näkymään kartalla pisteen vieressä ja avautumaan puhekuplaan kun pistettä klikkaa.

labels.jpg
Lopuksi säädettiin labelit ja puhekuplien sisältö

Tämän jälkeen tallensin kartan ja jaoin sen julkiseksi Share-painikkeen alta löytyvillä työkaluilla. Saman nappulan alta löytyy myös Create Web App-painike, jota painamalla pääsin valitsemaan juuri tekemälleni kartalle yksinkertaisen käyttöliittymän. Tässä käytin Minimalist-templatea.

Karttasovellus valmis!

Mukavaa nimistön tutkimista ja kokeilkaapa tehdä oma kartta etsimällä joku toinen WFS-rajapinta HRI:stä!

t.Antti

 

Advertisement