Lapsissa on tulevaisuus vai mitä? Jos pitäisi veikata missä päin Suomea syntyneiden lasten määrä suhteessa väkilukuun vuonna 2017 oli korkein, niin mitä arvaisitte?

Tästä klikkaamalla pääset tutkimaan interaktiivista karttaa heti!

syntyneet2017.jpg
Kartalla punaisella sävyllä väritetyt kunnat ovat sellaisia, joissa lapsia syntyi suhteessa kunnan asukaslukuun koko Suomen keskiarvoa huomattavasti enemmän. Sinisellä päin vastoin.

Taustaa aiheesta ja kuvaus siitä miten tein kartan

Sain kipinän tämän kartan toteuttamiseen Kuntaliiton kartasta, jolla oli esitetty syntyneiden lapsien lukumäärät kunnittain. Tällaisella kartalla kaupunkialueet luonnollisesti korostuvat, sillä niillä asuu paljon ihmisiä, jolloin myös syntyneiden lasten määrä on automaattisesti korkea verrattuna alueisiin, joilla väestöä on vähän.

On kiinnostava tietää missä kunnissa lapsia syntyy paljon suhteessa väkilukuun, mutta on myös huomattavan mielenkiintoista tutkia sitä, löytyykö näiden kuntien väliltä maantieteellistä yhteyttä? Ovatko ne vierekkäin vai sirpaleisina ympäri Suomea?

Karttaa varten käytin kahta erillistä lähdeaineistoa, jotka yhdistin Excelillä, sekä yhtä paikkatietoaineistoa.

taulukko.jpg
Tältä näyttää data taulukossa. Laskin valmiiksi suhdeluvun D-sarakkeeseen.

Tallensin taulukon CSV-muodossa ja avasin sen seuraavaksi QGIS:ssä, jossa yhdistin nimen perusteella lukuarvot Join-toiminnolla kuntarajageometrioihin. Exporttasin lopputuloksen ja pakkasin ShapeFilen palaset yhdeksi ZIP-tiedostoksi.

tuotiedosto.jpg
ArcGIS Onlineen saa tuotua ShapeFilen kartalle, kunhan sen muistaa ensin zipata.

Luomani tuore paikkatietoaineisto syntyvyydestä näkyi nyt selaimessa. Seuraavaksi käytin ArcGIS Onlinen visualisointityökaluja, jotta saisin näytettyä kartalla kunnat, joissa syntyvyys on yli ja alle keskiarvon.

kartta1.jpg
Smart Mapping-työkalulla kartalla esitettävä aineisto on kätevä jakaa tilastollisesti järkeviin luokkiin

Pidän erityisen paljon ArcGIS Onlinen Smart Mappingin automaattiluokittelusta. Toiminto laskee datasta keskiarvon ja keskihajonnan ja luokittelee värit niiden mukaisesti. Punaisella värillä on väritetty kunnat, joissa syntyneiden lasten osuus väestöstä on keskihajonnan verran yli keskiarvon – sinisellä taas päin vastoin.

Lopuksi vielä muokkasin puhekuplien sisällöt ja labelit nätiksi karttaan ja pyöräytin Share-napin kautta kartasta web-version, jota pääsette klikkailemaan alla olevasta linkistä:

Syntyneet lapset verrattuna väestöön 2017

Mukavaa alkusyksyä ja hauskoja hetkiä paikkatiedon parissa!

t.Antti

Advertisement