Tänään aamulla näin läheltäpiti-tilanteen Espoossa, jossa reppuaan pienempi koululainen meinasi jäädä auton alle suojatiellä.  Vaikka selkeästi ”Ajakaa ihmiset varovasti!”-viestiä puskee läpi kaikkien kanavien tällä hetkellä, niin kaikkien ajotapoihin se ei vaikuta. Haluan tällä kartalla herättää lisää keskustelua, joka toivottavasti johtaa koulumatkaturvallisuuden parantumiseen. Seuraavaksi siis kartta kouluista, joiden lähellä tapahtui liikenneonnettomuuksia, joissa jalankulkija oli osallisena vuonna 2016

Valmis kartta näyttää tältä. Se kattaa koko Suomen ja sitä pääsee klikkailemaan tästä.

jkonnettomuudet.JPG
Katso kartalta minkä koulujen lähistöllä tapahtui liikenneonnettomuuksia, joissa jalankulkija oli osallisena vuonna 2016.

Kartalla on siis kaikki Suomen oppilaitokset ja jos niiden lähistöllä (tarkkaan ottaen 1 kilometrin säteellä) on tapahtunut onnettomuuksia, niin onnettomuuksien lukumäärä on kuvattu oppilaitoksen päällä olevalla numerolla. Lisäksi kartalla on punaisilla kolmioilla esitettynä oikeat onnettomuuksien tapahtumapaikat lisätietoineen.

jkonnettomuudet2.JPG
Lisätietoja saatavilla onnettomuuksista

Karttaa varten käytin seuraavia avoimia datalähteitä:

Tässä ohjeet kartan valmistamista varten, jos vaikkapa joku haluaisi tehdä aiheesta vielä paremman analyysin ja esityksen.

Ensin näin hieman vaivaa ladatakseni aineistot ja tuodakseni ne kartalle. Oppilaitokset sai ladattua standardin paikkatietoja sisältävän WFS-rajapinnan kautta, ja onnettomuudet tulivat .CSV-tiedostona, jossa oli koordinaatit mukana. Onnettomuusdatassa piti yhdistää onnettomuuksien sijainnit toiseen .CSV-tiedostoon, joka sisälsi tarkempia tietoja onnettomuuksista. Tämän jälkeen sain suodatettua jäljelle vain jalankulkijaonnettomuudet.

jkonnettomuudet3.JPG
Oppilaitokset ja jalankulkijaonnettomuudet kartalle tuotuna.

Laskin seuraavaksi jokaiselle oppilaitokselle 1 kilometrin ympyrän muotoisen vyöhykkeen. Ajattelin, että kilometri on sellainen etäisyys, jonka varsinkin ekaluokkalainen jaksaa kävellen kulkea. Lisäksi 1 kilometrin sisälle mahtuu paljon eri suunnista koulua lähestyviä koulureittejä.  Virallinen totuus taitaa olla, että 3 kilometriä pidemmillä koulumatkoilla vasta on oikeutettu koulukyytiin, mutta nyt mentiin yhdellä kilometrillä. Olisi myös voitu käyttää kävelymatkavyöhykkeitä ympyröiden sijaan, ja suodattaa oppilaitosaineistoa eteenpäin siten, että vain peruskoulut olisivat jääneet jäljelle.

jkonnettomuudet4.JPG
1 km ympyrävyöhykkeet oppilaitoksille

Tämän jälkeen laskin syntyneiden ympyröiden sisään jäävien onnettomuuksien lukumäärän kullekin ympyrälle ja kiinnitin laskennan lopputuloksen takaisin kuhunkin oppilaitokseen. Näin syntyi data, jossa jokaiseen oppilaitokseen on kiinnitetty 1 km säteellä tapahtuneiden jalankulkijaonnettomuuksien lukumäärä.

jkonnettomuudet5.JPG
1 kilometrin säteellä tapahtuneiden onnettomuuksien lukumäärä kiinnitettynä oppilaitoksiin

Loppu sujuikin leikiten. Siirsin aineistot ArcGIS Onlineen ja säädin karttasymbolit ja karttatekstit kuntoon, sekä julkaisin karttasovelluksen käyttäen Share-napin alta löytyvää Story Map Builderia.

jkonnettomuudet6.JPG
Tyylittelin ja julkaisin lopputuloksen ArcGIS Onlinea käyttäen

Näin syntyi siis onnettomuuksia ja kouluja kuvaava kartta avoimen datan pohjalta. Kehitysideoita tulee heti! Mukaan voisi laittaa liikennemäärät ja suhteuttaa kenties niiden avulla analyysiä. Ehkäpä voisi olla syytä myös tuoda aikaisempien vuosien onnettomuushavaintoaineistoa mukaan. Lisäksi karttaan voisi tuoda yleisölle kommentointimahdollisuuden, ja nämä kommentit voisivat suoraan paukkua vaikkapa kunnan päättäjille? 🙂

..Ainiin..Alla oleva kartta kuvaa kohtaa, johon pitäisi laittaa liikennettä hidastava töyssy. Autot ajavat siinä vaarallisen lujaa jyrkkä alamäkeä pitkin alla olevasta suojatiestä piittaamatta, ja juuri tässä meinasi käydä kalpaten..

jkonnettomuudet7
Espoossa, Laajalahdessa, Makslahdentien ja Muolaantien risteyksessä on vaarallinen risteys, joka kaipaa hidastetöyssyä. 

Turvallisempien koulumatkojen puolesta!

t.Antti