Miten Helsinki on muuttunut vuosikymmenten aikana?  Yhdistin avointa dataa ja uusinta 3D-paikkatietoteknologiaa ja lopputuloksena syntyi sovellus, jonka avulla voi ihmetellä 3D-maailmassa miten kaupunki on kehittynyt. Täältä pääset seikkailemaan sovellukseen, sekä lukemaan siitä miten sen toteutin.

historichki1
Tästä pääset sovellukseen seikkailemaan historiallisessa 3D-Helsingissä

Käytin sovelluksessa HRI:stä löytämääni Helsingin 1943-ilmakuvaa sekä ArcGIS Online:sta saatavilla olevaa Helsingin 3D-mallia, joka pohjautuu Helsingin kaupungin avoimeen 3D-kaupunkimalliin.

Helsingin 3D-mallista on suodatettu pois kaikki rakennukset, joiden rakennusvuosi on suurempi kuin 1943. Jäljelle jääneet rakennukset on lätkäisty vuoden 1943-ilmakuvan päälle. Mallia tarkastellessa onkin syytä huomata, että rakennusten ulkoasu perustuu nykytilaan, vaikka ne ovatkin väritetty mustavalkoisiksi.

Avaa sovellus tästä

Taustaa

Muutama vuosi sitten Helsingin kaupunki avasi huikean ilmakuvan historiallisesta vuoden 1943 Helsingistä. Tällöin syntyi idea ja toteutus historiallisen Helsingin ja nykytilan vertailemisesta interaktiivisen 2D-kartan avulla. Viime vuonna Helsinki julkaisi tarkan 3D-mallin kaupungista avoimena datana ja aivan hetki sitten käyttämääni ArcGIS Online-työkaluun tuli uusia hienoja 3D-ominaisuuksia ja valmista sisältöä. Leikittyäni datoilla ja ArcGIS:llä homma lähti laukalle ja tässä lopputulokset.  Ensin näytän muutaman mielestäni mielenkiintoisen paikan, jossa kaupunki on kehittynyt ja sitten kerron vaiheittain, miten toteutin sovelluksen.

Bongauksia

historichki1
Rautatieaseman tienoo on muuttunut paljon. Kiasma, musiikkitalo ja toimistorakennukset ovat nousseet raiteiden tilalle.
historichki2.JPG
Munkkiniemi on täyttynyt rakennuksista
historichki3.JPG
Kruunuhaka oli jo vuonna 1943 rakennettu täyteen
historichki4.JPG
Kulosaaressa oli vuonna 1943 paljon tilaa rakenuksille
historichki5.JPG
Kulosaaren kaunis Casino oli jo rakennettu
historichki6.JPG
Arabia on kasvanut meren päälle

Bongaile lisää kaupungin kehitystä sovelluksesta

Näin tein sovelluksen

Tässä lyhyt resepti sovelluksen toteutusta varten. Ihan vaikka jos joku keksii tehdä saman vaikka Tampereesta 🙂

 1. Valmistele työvälineet. Toteutusta varten käytetty data löytyi tosi pitkälle jalostettuna, joten tarvitsin vain ArcGIS Onlinen. ArcGIS Onlinessa käytin Scene Vieweriä, joka näyttää tältä historichki7.JPG
 2. Tuo työkaluun tarvittavat aineistot. 2D-ilmakuvarajapinta löytyi valmiiksi ArcGIS Onlinesta. Muutama vuosi sitten rakensin sen sinne käyttämällä ArcGIS for Desktop-työkalua. 3D-malli Helsingistä löytyi niin ikään valmiina.
  historichki8.JPG
  Add Layers-nappia painamalla voi etsiä ArcGIS Onlinen valmista sisältöä, ja lisätä erilaisia paikkatietoaineistoja työtilaan

   

 3. Poista liian uudet rakennukset. Tämä työvaihe vei eniten aikaa. Scene Viewer ei vielä mahdollista 3D-datan suodattamista esimerkiksi ikävuoden mukaan siten, että voisi antaa käskyn näyttää kaikki rakennukset, joissa rakennusvuosi < 1944.
  historichki9.JPG
  Types-visualisointitapa mahdollisti rakennusten poistamisen ikävuoden mukaan.

  Jouduin käyttämään Types-visualisointitapaa poistaakseni liian tuoreet rakennukset näkymästä. Käytännössä tein niin, että jokainen vuotta 1943 uudempi rakennus on asetettu läpinäkyväksi. 🙂 Kaikki sopivat rakennukset puolestaan on asetettu mustavalkoisiksi.

 4. Valmis. Scenessä on nyt oikean ikäiset rakennukset historiallisen ilmakuvan päällä pyöriteltävänä…vai voisiko vielä tehdä jotain? Tietysti voi, sillä tuoreessa ArcGIS Online-päivityksessä tuli mukana myös kahden 3D-scenen vertailutyökalu.
 5. Rakenna vertailutyökalu. Tuotin toisen nykytilaa kuvaavan 3D-scenen yksinkertaisesti poistamalla historiallisen ilmakuvan ja sallimalla kaikkien rakennusten tulemisen näkyviin. Muutin myös mustavalkovärityksen pois. Sitten Share-napin alta löytyvästä napista valitsin Compare Scenes-työkalun.
  historichki10.JPG
  Compare Scenes-työkalulla rakennetaan sovellus, jolla voi vertailla kahta 3D Sceneä.

   

 6.  Toin työkaluun sekä historiallisen 3D Scenen, että nykytilaa kuvaavan 3D Scenen ja painoin tallenna nappia.  Valmista tuli!

Tässä valmis sovellus

Mukavaa paikkatietokesää!

t.Antti

 

Advertisement