Löytyykö pääkaupunkiseudulta lapsia, jotka asuvat alueella, jossa lähinkin leikkipuisto on kaukana? Toisinpäin ajateltuna voisi kysyä, että mihin tarvitaan uusia leikkipuistoja? Selvitetäänpä miten paikkatietoja käyttämällä kysymyksiin saa vastauksia.

Linkki klikkailtavaan interaktiiviseen leikkipuistokarttaan löytyy tästä.

leikkipuistot5.JPG
Interaktiivinen web-kartta leikkipuistojen katvealueista, josta voi tutkia niillä alueilla asuvien 0-9v lapsien määriä.

Seuraavassa kerron, miten tein kartan:

Ensin hain Helsingin kaupungin palvelukartasta  kaikkien leikkipuistojen sijainnit.

leikkipuistot1.JPG
Leikkipuistot kartalla

Sitten laskin jokaiselle leikkipuistolle 500m sädettä käyttäen ympyrän. 500 metriä on omasta mielestäni jo riittävän pitkältä tuntuva matka työntää kärryjä leikkipuistoon, mutta etäisyytenä voisi käyttää tietysti muitakin arvoja. ”Kuinka kaukana on kaukana?” onkin varmaan tämän tarkastelun vaikein kysymys. Linnuntietä muodostetun ympyrän sijaan olisi myös voinut tarkastella kävelyetäisyysvyöhykkeitä tieverkkoa pitkin, mutta nyt mentiin suoraviivaisesti maastoa halkoen. 🙂

leikkipuistot2.JPG
500 metrin vyöhykkeet leikkipuistoille. Olisikohan pitänyt käyttää kilometriä etäisyytenä?

Tämän jälkeen kaivoin esiin HSY:n väestöruudukon, joka niin ikään on avointa dataa.

leikkipuistot3.JPG
HSY:n väestöruudukko

Väestöruudukko sisältää tiedon 0-9-vuotiaiden lasten lukumäärästä koko pääkaupunkiseudulle 250m x 250m tarkkuudella. Tiedot ovat vuodelta 2015. Leikkasin nämä kaksi karttatasoa näppärästi toisillaan, jotta sain eroteltua ruudut, jotka jäävät leikkipuistovyöhykkeiden ulkopuolelle.

leikkipuistot4.JPG
Punaisella ruudut, joissa lapsia, joilla etäisyys leikkipuistoon on yli 500m.

Lopputuloksena syntyi kartta, joka näyttää leikkipuistojen sellaiset katvealueet, joilla leikkipuistoille todennäköisesti olisi kysyntää.

Lisäsin vielä karttaan puhekuplatiedot, ja tein siitä interaktiivisen web-sovelluksen. Sitä voi klikkailla tästä.

Onko 500 metriä oikea arvo etäisyyttä pohtiessa? Riittääkö, että läheltä löytyy päiväkoti, jonka pihasta löytyy leikkipuiston korvaaja? Onhan taloyhtiöiden pihallakin keinuja? Käyttävätkö päättäjät karttoja päätöksenteossa, ja onko heillä ylipäätään mahdollisuus saada niitä käsiinsä?

Mainioita leikkihetkiä!

t.Antti

 

Advertisement