Onko päiväkoteja tarpeeksi? Siinäpä vaikkapa kuntavaaleihin sopiva kysymys, johon koetan tuoda hieman maantieteellistä valoa seuraavan harjoituksen kanssa. Katsotaanpa mitä avoimesta datasta saa irti.

Tilastokeskuksen avoimesta postinumeroalueaineistosta löytyy 0-6 vuotiaiden lapsien lukumäärä kullekin postinumeroalueelle. Helsingin palvelukartasta on puolestaan mahdollista ladata kaikki pääkaupunkiseudun päiväkodit.

Päiväkotien oikeaa lukumäärää voisi tarkastella vieläkin fiksummin huomioimmalla päiväkotien etäisyydet lapsien koteihin, ja tarkastelemalla tällä tavoin päiväkotiverkon rakennetta. Lisäksi saatavilla ei ollut dataa siitä, kuinka monta päivähoitopaikkaa kussakin päiväkodissa on.

Tässä harjoituksessa lopputuloksena syntynyt kartta kuvaa kuitenkin päiväkoti-ikäisten lasten ja päiväkotien lukumäärän suhdetta yleisellä tasolla ja toivottavasti herättää keskustelua siitä, että päiväkotien tarvetta pitäisi analysoida hyödyntämällä saatavia datoja, kun merkittäviä päätöksiä tehdään.

Voit avata tästä valmiin kartan ja siirtyä tarkastelemaan sitä.

Näin päiväkotikartta syntyi:

Nappasin ensin päiväkodit kartalle.

pkodit1.JPG
Pääkaupunkiseudun päiväkodit
Tämän jälkeen toin mukaan väestötiedot postinumeroalueittain.

pkodit2.JPG
0-6v lasten lukumäärä löytyy Paavo-aineistosta
Yhdistin seuraavaksi aineistot, ja visualisoin kartan joka kuvaa 0-6 vuotiaiden lasten lukumäärää suhteessa päiväkotien lukumäärään postinumeroalueittain.

pkodit3
Lasten lukumäärä suhteessa päiväkotien lukumäärään
Lisäsin lopuksi vielä tunnusluvut jokaiselle postinumeroalueelle kertomaan lasten lukumäärän suhdetta päiväkotien lukumäärään.

Tästä pääset kartalle.

Miten sinä tekisit kartan, joka vastaa kysymykseen: Onko päiväkoteja tarpeeksi?

Muistakaa äänestää kuntavaaleissa!

t.Antti

Advertisement