Miten yritystuet jaettiin alueellisesti vuosina 2010-2015? Saiko Lappi riittävästi, kahmiko pääkaupunkiseutu kaikki, vai voiko kysymykseen edes vastata yksikäsitteisesti? Yleisradion MOT julkaisi avoimena datana yritystukiaineisto 2010-2015:n ja pyörittelin siitä kartan. Tältä se näyttää…

Ennen kuin tutkit interaktiivista karttaa yritystuista niin lyhyt huomio kohti käytettyä dataa, ja pieni muistutus pidettäväksi mielessä:

  • Alkuperäinen aineisto sisälsi 141930 yritystä, ja yhteenlaskettu tukisumma oli 5,4Mrd €
  • Patentti- ja rekisterihallituksen  ylläpitämästä tietokannasta (YTJ API) löytyi postinumero 97066:lle yritykselle. Tämän massan edustama tukipotti oli 3,5Mrd€. Varsin hyvä otos kokonaisuudesta päätyi siis värittämään kartalla näkyviä postinumeroita. Kartan ulkopuolelle jääneet organisaatiot olivat maamme suurimmat yliopistot ja tutkimuslaitokset, jotka saivat lähes kokonaisuudessaan jäljelle jäävän potin sekä iso joukko hyvin pieniä tukia lunastaneita yrityksiä.
  • Kun karttaa zoomaa lähemmäs, alkaa näkyä yksittäisiä yrityksiä katuosoitteen tarkkuudella pisteinä. Näitä kadun tarkkuudella paikannettuja yrityksiä on 46235 kappaletta ja niiden tukisumma on 1,2 Mrd €. Katuosoite löytyi niin ikään YTJ API:n kautta, ja sen kartalle asettamiseen käytin Väestörekisterikeskuksen koko Suomen kattavaa osoiteaineistoa. Kadun tarkkuudella esitetyt yritykset ovat paremminkin siis näyte siitä, miten läpinäkyvää yritystukien raportointi voisi olla, jos YTJ API:ssa olisi jokaisella yrityksellä katuosoite, ja jos VRK:n osoiteaineisto myös sisältäisi koordinaatit sille.

Tässäpä linkki interaktiiviseen yritystukikarttaan:

yritystuet.PNG

Käytetyt datat kartalla ovat siis kaikki avointa dataa. Tässä lähteet ja linkit datoihin:

Täydellisessä maailmassa jokaiselle yritystukiaineiston yritykselle olisi löytynyt osoite, ja se olisi tietysti osoitepaikantunut kadun tarkkuudelle, jolloin kartta antaisi vielä tarkemman kuvan yritystukien maantieteellisestä jakautumisesta. Täydellisessä maailmassa olisi myös luonnollisesti jokaisen yrityksen kunkin toimipisteen osoitteet käytettävissä ja vaikkapa muita tietoja kuten liikevaihtoluokka ja henkilöstön lukumäärä.

Tuliko ideoita, parannusehdotuksia, kritiikkiä, mitä vaan, miten käytössä olevan datan kanssa visualisointia saisi terästettyä? Kommentoi ihmeessä!

t.Antti

Advertisement