Helsingin kaupunki julkisti realistisen 3D-kaupunkimallin avoimena datana! Lentelin ympäri 3D-kaupunkia ja nappasin matkalta kuvia, jotta näkisitte kuinka huikeasta materiaalista on kyse! Lisäksi kirjasin ylös muutaman ajatuksen siitä, mihin 3D-mallia voisi hyödyntää.

Helsingin 3D-kaupunkimallin voi ladata täältä ja sitä pystyy ihmettelemään suoraan selaimella tästä osoitteesta: http://3d.hel.ninja/mesh/

Tässä kuvia mallista:

stadionintornilta
Näkymä stadionin tornin huipulta
stadikka
Olympiastadion korkeammalta. Näköjään 2015 kesällä luotuun malliin on päässyt jonkun artistin lavarakennelma mukaan.
lintsi
Linnanmäki
kasa
Hiilikasoista voisi laskea massan kätevästi
laivoja
Jäänsärkijät parkissa.
pasila
Pasilan ratapiha
steissi
Rautatieasema
erikoisuus
Pieni kummallisuus (Merihirviö? 🙂 ) Merihaan vieressä.
malminlentokentta
Malmin lentokenttä
sipoonmetsaa
Sipoo.
smokki
Mallista löytyy myös Otaniemi ja tietenkin Smökki!
suokki
Suomenlinna
talinsiirtolapuutarha
Siirtolapuutarha Talissa
torkkeli
Näkymä Torkkelinmäen yli kohti ympyrätaloa
vermo
Myös Vermon ravirata löytyy ihmeteltäväksi
vuosaarensatama
Vuosaaren satama

Tekisikö mieli kokea 3D itse? Tässä vielä linkki selaimessa pyörivään malliin: http://3d.hel.ninja/mesh/

Mitä hyötyä mallista olisi kevyen lentosimulaattorin lisäksi? 🙂 Tässäpä muutama mielestäni käyttökelpoinen idea, jotka Esri on kasannut mainioon esitykseen San Diegon näkökulmasta. Esitys löytyy täältä.

3D-pohjakartta

developmentpotential.png

Tässä esimerkissä kaupunkimallia käytetään kolmiulotteisena pohjakarttana, aivan kuten ilmakuvia ”normaaleissa” kartoissa. 3D-pohjakartan päälle voi kätevästi visualisoida dataa, kuten tässä esimerkissä korttelien kehityspotentiaalia ja käyttötarkoitusta kuvaavaa aineistoa on käytetty.

Uuden rakennuksen sovittaminen olemassa olevaan ympäristöön

proposedbuilding.png

Kaupunkimallin keskelle voi tiputtaa vielä rakentamattoman rakennuksen. Huikea tapa saattaa BIM ja GIS yhteen! Tämä temppu onnistuu kätevästi esim CityEngine:llä.

Suunnitelman vaikutukset toteutuessaan

ennen.png

Tämä hyödyntämismahdollisuus on mielestäni mielenkiintoisin. Kaupunkimallia hyödyntämäällä voidaan ensin laskea nykytilanne jollekin ilmiölle, kuten esimerkiksi auringon säteilylle, näkyvyydelle, tuulisuudelle, tai vaikka varjoisuudelle.

jälkeen.png

Seuraavaksi voidaan analyysin sekaan sijoittaa suunnitellut rakennukset, ja toistaa analyysimalli. Tästä saadaan tuloksena aiheutunut muutos analysoidussa ilmiössä, ja näin voidaan dataan perustuen analysoida suunnitelman hyvyyttä.

3D-paikkatieto on nyt mahdollista ja edustaa paikkatietoalan sitä nurkkaa, jossa ideoille ja kehittymiselle on rutkasti tilaa.

hälytykset3d.png

Tässä kuvassa on esimerkiksi idea siitä, miten hätäpuhelut näkyisivät kolmiulotteisesti reaaliajassa. Etuna tällaisessa menettelyssä on, että kaikille on heti selvää kuinka korkealla kohde on.

Mikä on siis mahdollista?

Koska Helsingistä on nyt avoimena datana saatavilla sekä realistinen 3D-malli, että ajantasaista 2D-paikkatietoa (kuten esimerkiksi rakennukset ominaisuustietoineen), on seuraava askel yhdistää nämä. Tällöin 3D-malli ei ole vain kauniisti päällystettyä rautalankakehikkoa, eikä 2D-paikkatieto ole tasoon yleistettyä todellisuutta. Samaan aikaan Maanmittauslaitoksella on käynnissä KMTK-hanke, jonka lopputuloksena saadaan ajansaatossa koko Suomea kattava 3D-malli!

Voimme muuntua kartan tekijöistä mallintajiksi, ja viedä koko paikkatiedon hyödyntämisen täysin uuteen ulottuvuuteen.

t.Antti

Advertisement