Mugumu on Tansaniassa sijaitseva kaupunki Serengetin alueella, ja sitä ympäröivissä kylissä esiintyy erityisen paljon tyttölapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, lapsiavioliittoja ja naisten ympärileikkauksia. Alueella toimivat avustusjärjestöt tarvitsevat tietoa teistä ja asuinalueista, jotta pystyisivät antamaan apua paremmin sitä tarvitseville. Ns. ”Cutting season” alkaa joulukuussa, joten nyt on aika toimia. Näytän seuraavaksi miten voit osallistua kotisohvalta käsin kartan tekemiseen.

Humanitarian OpenStreetMap Team tuottaa ja tarjoaa joukkoistamisen keinoin maksuttomia karttoja mm. avustusjärjestöille ja löytyy osoitteesta http://hotosm.org 

Auttaminen eli kartan tekeminen on helppoa. Selaimessa pyörivällä työkalulla zoomaillaan satelliittikuvaa, josta tunnistetaan kohteita kuten teitä ja rakennuksia, ja niiden ääriviivoja ja sijainteja piirretään satelliittikuvan päälle. Nämä merkinnät lisätään OpenStreetMapiin, joka on valtavan hieno joukkoistamalla tuotettu maailmankartta, jota avustusjärjestöt käyttävät.

Etene seuraavin askelin:

  1. Luo OpenStreetMap käyttäjätunnus Tässä voi käyttää omia Facebook/Google/jne.. tunnuksia.
  2. Tsekkaa ohje tarvittaessa. Homma on tosi suoraviivaista ja menee ohjeita lukemattakin. On kuitenkin tärkeää katsoa, mitä kartoitusprojektissa halutaan kartoittaa.
  3. Valitse kartoitusprojekti, ja ryhdy kartoittamaan

Valitsin itse ensimmäisenä listalla olevan projektin nimeltä #2261 Tanzania Development Trust: Serengeti district mapping project part 2

hotosm1.PNG
Kartoitusprojekti

 

Instructions välilehdeltä löytyi hyvät ohjeet siihen, mitä kaikkea on tarkoitus kartoittaa. Tässä projektissa päämääränä on löytää rakennukset, asuinalueet, ja niille johtavat tiet ja polut.

hotosm2
Mitä kartoitetaan?

Kartoitettava alue näyttää tältä.

hotosm11.PNG
Kartoitetut ja kartoittamattomat alueet

Tuosta kartasta voi klikkaamalla valita neliön, jota ryhtyy kartoittamaan. On myös mahdollista painaa arvonta-painiketta, jolloin tupsahdat satunnaisesti jollekin projektin alueelle.

hotosm4.PNG
Tätä ruutua ryhdyin kartoittamaan

Valitsin ruudun, ja klikkasin Start Mapping-nappia. Kartoitustyökaluja on muutama erilainen, ja valitsin selaimessa toimivan iD editorin.

hotosm5.PNG
Valitsin iD editorin kartoitustyökaluksi.

Eteeni selaimessa avautui työtila, jossa näkyi kartoitettava ruutu ja helppokäyttöiseltä vaikuttavia merkintätyökaluja.

hotosm6.PNG
Kartoitettava ruutu kartantekotyökalussa

Lähensin karttaa päästäkseni havaitsemaan kohteita.

hotosm7.PNG
Alueelta oli tunnistettu jo teitä ja asuinalueita

…Hiukan vielä lähemmäksi…

hotosm8.PNG
Kartoittamaton asuinalue.

Lähemmäs zoomattuani havaitsin kartoittamattoman asuinalueen. Valitsin Area-työkalun ylärivistä ja klikkailin hiirellä alueen rajat. Lisäksi käytin ruudun vasemmassa reunassa olevaa hakutyökalua, ja kirjoitin siihen Residential Area. Tällä tavalla sain merkittyä piirtämäni alueen asuinalueeksi.

hotosm9.PNG
Asuinalue merkitty karttaan

Lopuksi painoin Save-nappia, ja merkintäni tallentui muiden merkintöjen joukkoon. (Myöhemmin hoksasin, että editorissa voi tehdä useamman merkinnän ja klikata vasemmalla ylhäällä olevaa väkästä jokaisen merkinnän jälkeen, ja tallentaa monta merkintää vasta lopuksi yhdellä kertaa.) Tuntuu hullulta, mutta on todennäköistä, että tämä oli ensimmäinen kerta koskaan, kun nämä ihmiset ja heidän asuntonsa merkittiin kartalle. Merkitsin kartalle muutaman asuinalueen lisää. Niitä ei ollut vaikea löytää, vaan kartoittamattomia kohteita oli paljon.

Työn merkityksellisyyden ja julkisten karttojen eron huomaa selvästi, kun vertailee Google Mapsia ja OpenStreetMapia samalta alueelta.

tarimegoogle
Google Mapsin mukaan alueella ei ole mitään.
tarimeosm
OpenStreetMap näyttää, että alueella on paljon ihmisiä.

On siis erittäin tärkeää ja merkityksellistä tehdä ihmiset näkyväksi kartalle, ne eivät ole siellä automaattisesti!

Koko hommaan (Asiaan perehtyminen, käyttäjätunnuksen luonti, projektin valinta, kuuden asuinalueen merkitseminen) minulla meni 30 minuuttia.  Se on aika, jonka kuka tahansa meistä näin pikkujoulun alla voi irrottaa omasta elämästään ja tarjota hädässä olevien avuksi!

t.Antti

Advertisement