Nopeasti laskeutuva pimeys, ja vilkkaasti liikkuvat hirvet ovat vaarallinen yhdistelmä tiellä liikkujille. Joka paikassa pitää toki ajaa varovasti, mutta voisikohan avoimesta datasta kaivaa esiin tietoa siitä, missä kolareita sattuu huomattava määrä?
Löysin käsiini Liikenneviraston avointa dataa Tieliikenneonnettomuuksista vuodelta 2015 (https://www.avoindata.fi/data/fi/dataset/tieliikenneonnettomuudet). Datassa on onnettomuusluokan selvitys-kenttä, josta löytyvät luokat Hirvionnettomuudet ja Peura-tai kaurisonnettomuudet. Tein näihin tietoihin pohjautuen seuraavan kartan, josta voitte katsoa tilanteen esimerkiksi mökkireitin varrelta. Klikkaa kartta auki tästä.

Kerron hieman siitä miten sain kartan aikaiseksi.
Latasin datan täältä ja vastassa oli CSV-tiedosto onnettomuuksista, joka sisälsi jokaisen tapahtuneen kolarin, sekä niihin liittyvät yksityiskohdat ja tietysti myös koordinaatit.
Tipautin ensin koko datan kartalle pisteinä, ja suodatin pois kaikki muut kuin Hirvi- ja peuraeläin kolarit.

Kuten arvelinkin, kolareita oli sattunut niin paljon, ettei pelkät pisteet kartalla kertoneet vielä paljon. Loin koko Suomen kattavan kuusikulmioverkon (koska Hexagonit ovat trendikkäitä 🙂 ja summasin jokaiseen kuusikulmioon sen sisältämien kolareiden määrän.

Kuusikulmioista tuli hienoja, ja niiden merkitys on kenen tahansa helppo käsittää: ”Mitä enemmän kolareita kuusikulmion sisällä, sitä tummempi väri.” Lopulliseen nettikarttaan lisäsin vielä kuusikulmion keskelle kolareiden määrän näkyvänä numerona, jotta esitys olisi informatiivinen.
Mieli teki saada kolaridatasta irti vielä tarkemmin vaara-alueita, joten päätin analysoida kolaripisteiden tiheyksiä.
Ensin laskin tiheyspinnan koko Suomen kattavasti.

Tämän jälkeen laskin tiheyskäyrät, jotka paljastavat kätevästi alueita.

Erottelin lopulta vain merkityksellisimmät kolarialueet.

Pinosin lopulta tiheimmät kolarialueet ja eniten kolareita sisältävät kuusikulmiot päällekäin, tarkistellakseni molempien lähestymistapojen suhdetta toisiinsa.

Halusin tehdä lopputuloksesta helposti katseltavan, käytettävän ja jaettavan, joten käytin ArcGIS Onlinen kartan visualisointityökaluja, ja Story Map-työkalua lopullisen interaktiivisen kartan tuottamiseen.
Lopputulos toimii kännykässä, ja voit paikantaa itsesi sille. 🙂

Mukavia paikkatietohetkiä, ja ajakaa varovasti!
t.Antti
24 lokakuun, 2016 at 17:59
Löytyykö dataa, jolla kolareiden määrän voisi suhteuttaa tieosuuden ajosuoritteeseen?
TykkääTykkää
24 lokakuun, 2016 at 18:02
Eniten kolareita tapahtuu siellä missä on eniten liikennettä, eli isojen taajamien lähistöllä ja ylipäänsä Etelä-Suomessa, jossa on myös enemmän peuroja. Kolarimäärät pitäisi suhteuttaa liikennetiheyteen, jotta saisi paremmin tietoa riskistä.
TykkääTykkää
24 lokakuun, 2016 at 18:09
Erittäin informatiivinen kartta, kiitos siitä!
Olisi myös mielenkiintoista tietää miten kolareiden määrä suhtautuu liikenteen määrään – tämä suhde lienee parempi mittari kolarin todennäköisyydellle, kuin vain sattuneiden kolareiden määrä?
TykkääTykkää
26 lokakuun, 2016 at 13:36
Hei.
Tiedoksi, että vuoden 2015 aikana poliisi lopetti käymisen pienten hirvieläinten kolaripaikoilla. Tämän johdosta tuo data vuodelta 2015 antaa harhaanjohtavan kuvan kolarimääristä.
Terveisin,
Mikko Toivola
Suomen riistakeskus
TykkääTykkää
31 lokakuun, 2016 at 10:33
Hyvä visualisointi aiheesta.
Itse olen koittanut saada dataa erityisesti Pirkanmaalla sattuneista hirvieläinonnettomuuksista omaan työprojektiini ja törmäsin juurikin tuohon samaan ongelmaan jonka Mikko Toivola esittää tuossa edellä. Tilastot ovat puutteelliset, eli siten tämä visualisointi ei kuvaa todellisuutta. 2015 vuosi on vajaa ja tältä vuodelta ei ole kuin riistanhoitoyhdistyksen keräämää dataa. Koitan itse saada tietoja suoraan riistanhoitoyhdistyksiltä ja työlästä on. Toivotaan että Oma riista -palvelu tulevaisuudessa kokoaisi nämä tiedot taas digitaalisiksi.
– Asmo Raimoaho
Aamulehden grafiikka
TykkääTykkää