Nopeasti laskeutuva pimeys, ja vilkkaasti liikkuvat hirvet  ovat vaarallinen yhdistelmä tiellä liikkujille. Joka paikassa pitää toki ajaa varovasti, mutta voisikohan avoimesta datasta kaivaa esiin tietoa siitä, missä kolareita sattuu huomattava määrä?

Löysin käsiini Liikenneviraston avointa dataa Tieliikenneonnettomuuksista vuodelta 2015 (https://www.avoindata.fi/data/fi/dataset/tieliikenneonnettomuudet). Datassa on onnettomuusluokan selvitys-kenttä, josta löytyvät luokat Hirvionnettomuudet ja Peura-tai kaurisonnettomuudet. Tein näihin tietoihin pohjautuen seuraavan kartan, josta voitte katsoa tilanteen esimerkiksi mökkireitin varrelta. Klikkaa kartta auki tästä.

hirvi10.PNG
Interaktiivinen kartta hirvikolareiden keskittymistä ja määristä.

Kerron hieman siitä miten sain kartan aikaiseksi.

Latasin datan täältä ja vastassa oli CSV-tiedosto onnettomuuksista, joka sisälsi jokaisen tapahtuneen kolarin, sekä niihin liittyvät yksityiskohdat ja tietysti myös koordinaatit.

Tipautin ensin koko datan kartalle pisteinä, ja suodatin pois kaikki muut kuin Hirvi- ja peuraeläin kolarit.

hirvi1.PNG
Hirvi- ja peuraeläinkolarit vuonna 2015. Taustalla Stamenin Openstreetmapiin perustuva taustakartta.

Kuten arvelinkin, kolareita oli sattunut niin paljon, ettei pelkät pisteet kartalla kertoneet vielä paljon. Loin koko Suomen kattavan kuusikulmioverkon (koska Hexagonit ovat trendikkäitä 🙂 ja summasin jokaiseen kuusikulmioon sen sisältämien kolareiden määrän.

hirvi7.PNG
Kolarit kuusikulmioissa

Kuusikulmioista tuli hienoja, ja niiden merkitys on kenen tahansa helppo käsittää: ”Mitä enemmän kolareita kuusikulmion sisällä, sitä tummempi väri.” Lopulliseen nettikarttaan lisäsin vielä kuusikulmion keskelle kolareiden määrän näkyvänä numerona, jotta esitys olisi informatiivinen.

Mieli teki saada kolaridatasta irti vielä tarkemmin vaara-alueita, joten päätin analysoida kolaripisteiden tiheyksiä.

Ensin laskin tiheyspinnan koko Suomen kattavasti.

hirvi3.PNG
Kolaripisteiden tihentymät

Tämän jälkeen laskin tiheyskäyrät, jotka paljastavat kätevästi alueita.

hirvi5.PNG
Kolarikäyriä. Käyrät käyttäytyvät kuten perinteiset korkeuskäyrät, mutta eivät kuvaa korkeuden määrää vaan kolarisuudeen määrää.

Erottelin lopulta vain merkityksellisimmät kolarialueet.

hirvi6.PNG
Kolaritihentymien korkein kvantiili.

Pinosin lopulta tiheimmät kolarialueet ja eniten kolareita sisältävät kuusikulmiot päällekäin, tarkistellakseni molempien lähestymistapojen suhdetta toisiinsa.

hirvi9.PNG
Kolarikuusikulmiot ja kolaritiheydet samalla kartalla

Halusin tehdä lopputuloksesta helposti katseltavan, käytettävän ja jaettavan, joten käytin ArcGIS Onlinen kartan visualisointityökaluja, ja Story Map-työkalua lopullisen interaktiivisen kartan tuottamiseen.

Lopputulos toimii kännykässä, ja voit paikantaa itsesi sille. 🙂

hirvi11.png
Lopputulos esitettynä ArcGIS Onlinen Story Mapin avulla. Avaa kartta tästä.

Mukavia paikkatietohetkiä, ja ajakaa varovasti!

t.Antti