Enää ei tarvitse matkata kotisohvaansa kauemmas tarkistaakseen onko oma kesämökki tai peräti se kotisohva kultaesiintymän päällä – Geologian tutkimuskeskuksen kalliogeokemiadataa suodattamalla ja visualisoimalla saa nimittäin selvän, mistä kultaa on havaittu!

Lyhyesti GTKn kalliogeokemiadatasta (Tarkemmat tiedot):

  • Sisältää 57 alkuaineen usealla eri menetelmällä mitatut kokonais- ja osittaispitoisuudet Suomen kallioperässä
  • Kattaa koko Suomen ja koostuu geologikairalla otetuista 6544 näytteestä
  • Näytetiheys vaihtelee välillä 1 näyte/3o km2 – 1 nääyte /120 km2
  • Sisältää GFAAS-määritysmenetelmällä määritettyjä AU (kulta) arvoja. (Atomiabsorptiospektrometria eli AAS on analyyttinen alkuaineiden määritysmenetelmä, joka perustuu vapaiden atomien kykyyn absorboida säteilyenergiaa. GF tulee siitä, että kyseessä on käytetty nimenomaan grafiittiuunitekniikkaa)

Vielä tärkeä huomio ennen kuin näettä varsinaiset kultakartat, datan arvot ovat yksiköltään ppb, eli yksikköä miljardissa. Tämä vastaa mikrogrammaa / litra. Kyseessä EI siis ole ppm, jolla kultapitoisuuksia myöskin kuvataan ja joka tarkoittaa yksikköä miljoonassa.

kultasuomi1
Kultaa Suomessa

Kartalla olevat liput kertovat Top 10 kultahavaintopistettä. Erikokoiset kullan väriset pallot kertovat havainnoista, joissa kultapitoisuus on yli 2.5 ppb ja kartalla näkyvät alueet kertovat näiden havaintojen maantieteellisistä keskittymistä. (Taustakartta on ArcGIS Onlinesta, ja sisältää dataa, jonka on toimittanut Earthstar Geographics, Esri, HERE, ja DeLorme)

Jotakin selkeästi mielenkiintoista on Hämeenlinnan pohjoispuolella! Tutkitaanpa mitä sieltä löytyy.

kultasuomi2.PNG

Valkeakosken Pispantallin teollisuusalueen vieressä on kiinnostava kultahavainto. Mielenkiintoinen yksityiskohta datassa on linkki alkuperäiseen havaitsijan kirjoittamaan muistiinpanoon! Muistiinpanot näyttävät tältä:

Alkuperäinen muistiinpano on katsottavissa täältä: Linkki

Hain kartalle lisää dataa kaivospiireistä ja niihin liittyvistä varauksista.

kultasuomi5.PNG

 

10 kilometrin päästä löytyykin Dragon Mining Oy:n varaus, joka on tehty 26.5.2016 ja jossa on ilmoitettu raaka-aineeksi kulta.

kultasuomi6

Näyttää siltä, että Tampereen ympäristössä on enemmänkin aktiveetteja käynnissä.

Kalliogeokemiadatan voi ladata GTKn hakkupalvelusta.

Tekemääni interaktiivista kultakarttaa voi puolestaan ihmetellä täällä: Linkki interaktiiviseen karttaan

Mukavia paikkatietohetkiä kullan kanssa!

t.Antti

Advertisement