Jos automatka kauppaan saa kestää maksimissaan kaksi tuntia, niin mistä kaikkialta voi vielä lähteä huristelemaan Tuuriin? Kaasujalkoja on tietysti eri painoisia ja keliolosuhteille ei aina voi mitään, mutta erittäin pätevän dataan perustuvan arvion saa käyttämällä ajoaikavyöhykeanalyysia. Ideana on hyödyntää dataa tieverkosta ja sen välityskyvystä eli nopeusrajoituksista. Jos saatavilla on ruuhkatietoja, niin niitäkin voi käyttää. Näytän seuraavaksi, miten ajoaikavyöhyke lasketaan.

Käytän ArcGIS.comista löytyvää kartantekotyökalua, ja tällä kertaa versiota, johon tarvitaan oma tili. Helpoiten ja maksutta tilin saa tehtyä täällä https://developers.arcgis.com/

Klikataan ensin piste kartalle, valitsemalla vasemmalta ylhäältä Add valikosta Add Map Notes. Tällöin avautuu Add features valikko, josta valitaan pushpin ja tökätään se kartalle.

tuuri2.PNG
Klikkasin nuppineulan Tuurin Kyläkaupan kohdalle

Tämän jälkeen avataan Analysis-valikko, josta valitaan Use Proximity. Sieltä paljastuukin erilaisia saavutettavuuteen liittyviä työkaluja. Niistä käytetään Create Drive Time Areas-työkalua.

tuuri3
Käytetään Create Drive Time Areas-työkalua

Työkalussa pääsee määrittämään halutut ajoajat. Tässä käsken ArcGIS:iä laskemaan 30 minuutin, 60 minuutin ja 120 minuutin ajoaikavyöhykkeet. Tällä kertaa en käytä ruuhkatietoja hyödykseni. Lopuksi painetaan Run Analysis-nappia.

tuuri4
Määritetään ajoaikavyöhykeanalyysille parametrit

Tämän jälkeen kestää noin. 45 sekuntia, ja ajoaikavyöhykkeet tupsahtavat kartalle uutena karttatasona. Värittelin hieman niitä ja alla lopputulos.

tuuri7
Valmiit ajoaikavyöhykkeet

Kiinnostavaa! Näyttää siltä, että kahdessa tunnissa matkaan voi todellakin lähteä jopa Tampereelta, Jyväskylästä ja Vaasastakin asti! Alla interaktiivinen versio kartasta.

Nyt siis tarjouksia vahtaamaan! 🙂 Tarkastele karttaa suurempana ja interaktiivisnea täällä

t.Antti

Advertisement