Heinäkuussa uutiskynnyksen ylittää lähes mikä tahansa juttu, joten eikö olekin sopivaa, että tutkitaan hieman alkoholin ostokäyttäytymistä Suomessa. 🙂 Samalla tehdään esimerkki siitä, miten minkä tahansa osoitteita sisältävän taulukkotiedon voi visualisoida kartalla. Näitähän ovat yritykset pullollaan, ja helppo paikka aloittaa on omien asiakkaiden paikannus kartalle. Siitä voi sitten edetä vaikka myyntipiirien uudelleen järjestelyyn saadun tiedon perusteella!

Mutta nyt siihen alkoholiin. Löysin (Etsin tarkoituksella) Terveyden ja hyvinvointilaitoksen Sotkanet-palvelusta tulostaulukon ”Alkoholijuomien myynti asukasta kohti 100% alkoholina, litraa”.

kuva0

 

Taulukossa on kätevästi kunnan nimet yhdessä sarakkeessa ja toisessa sarakkeessa alkoholijuomien myynti. Täräytin tämän tiedon sotkanetista Exceliin.

kuva25

 

Kuten huomaatte, A sarakkeen otsikoksi muutin Kunta, B sarakkeeseen täydensin varmuuden vuoksi otsikoksi Maa ja täytin sarakkeen Finland tiedolla, ja C sarakkeesta löytyy alkoholin myynti. Filtteröin myyntilukuja siten, että jäljelle jäi vain yli keskiarvon olevat luvut, ja tallensin tiedon omaan CSV-tiedostoon. Vastaavasti tallensin kaikki alle keskiarvon olevat luvut omaan CSV-tiedostoon. (Huomio: Jotta kunnat paikantuvat, pitää CSV-tiedoston merkistökoodauksen olla UTF-8)

Lähtödata oli nyt hankittu ja muokattu, ja oli aika siirtyä tekemään karttaa. Avasin ArcGIS.com ja siirryin Kartta-työkaluun ilman kirjautumista sisään, jotta voisitte toistaa kaiken tekemäni mahdollisimman suoraviivaisesti perässä.

kuva1

Kun karttatyökalu avautui, klikkasin Muokkaa karttaa-tekstiä, jotta pääsin..heh..muokkaamaan karttaa. 🙂

kuva2

Sitten tulee tämän tarinan jännin ja hienoin vaihe, eli miten taulukkodata putoaa kartalle! Vaihe on siksi jännä, että lukemattomia kertoja olen todistanut tilannetta, jossa organisaation liiketoiminnasta vastaava johtaja näkee ensimmäistä kertaa datansa kartalla ja hämmästyen innostuu näkemästään niin paljon, että nousee tuoliltaan seisomaan ja taputtaa käsiä.

kuva3

Yllä olevassa esimerkkikuvassa tapahtuu tiedoston raahaus. Oikeasti raahasin siis molemmat CSV-tiedostoni erikseen.

Raahauksen jälkeen ArcGIS:in Smart Mapping toiminto aktivoituu, ja tarjoaa älykkäästi dataa haistellen sopivaa visualisointityyliä datalle.

kuva5

Vaihdoin visualisointityyliksi pelkän sijainnin, koska tarkoituksenani oli tehdä kartta, jossa punaisella näkyy pisteet, joissa ostetaan keskimääräistä enemmän alkoholia, ja vihreällä pisteet, joissa ostetaan keskimääräistä vähemmän alkoholia.

kuva6

Valitsin punaisen pallon ja sille symbolin kooksi 16. ArcGIS tarjoaa hurjan määrän erilaisia visualisointityylejä, mutta niistä kirjoitan erikseen.

kuva7

Valmista tuli. Lopuksi vaihdoin vielä taustakartaksi neutraalin vaaleanharmaan kartan, jotta värit erottuisivat tasapuolisesti läpi Suomen.

Tässä vielä lopputulos kuvana.

kuva8

Kirjauduin vielä ArcGIS:iin tunnuksillani ja tallensin työtilan ja jaoin sen näkymään koko maailmalle, joten jos haluat tarkastella interaktiivista karttaa, niin löydät sen täältä: Alkoholijuomien osto kunnittain

t.Antti

Advertisement