..Suomeksi otsikko tarkoittaa sitä, että ArcGIS Onlinessa on nyt mahdollista tosi helposti käyttää laajaa joukkoa erilaisia avoimia karttatasoja, joita ennen ei sinne saanut ilman erikoistemppuja. WMS- ja WFS-rajapinnat ovat tärkeitä siksi, että Suomessa viranomaiset (Esim Tilastokeskus, Liikennevirasto, Maanmittauslaitos, Kunnat, SYKE, GTK jne..) julkaisevat usein omat paikkatietoaineistonsa käyttäen juuri näitä rajapintastandardeja.

ArcGIS Online käyttäjän ei tarvitse murehtia sen enempää noista teknisistä lyhenteistä, vaan ehkä onkin hyvä painaa mieleen, että aina kun jossain vilahtaa WMS tai WFS, niin se tarkoittaa, että kyseisen aineiston saa näkymään kartalle.

Testasin miten Helsingin kaupungin WMS- ja WFS-rajapintoja saa näkymään kartalla ArcGIS Onlinessa. Seuraavaksi testin kulku, joka käy myös kätevästi ohjeesta. Käytin tässä testissä ArcGIS Onlinen ilmaisia Public-tunnuksia, eli kirjauduin työkaluun omilla Facebook-tunnuksillani.

wms1.png
Tältä näyttää ArcGIS Onlinen kartantekotyökalu, jolla lisätään erilaisia aineistoja kartalle. Lisää-nappi löytyy vihreällä laatikolla ympyröitynä.

Klikkasin Lisää-nappia, ja valitsin ”Lisää karttataso verkosta”, ja pudotusvalikosta WMS OGC Web Service -palvelun. URL:n kohdalle Copy-Pastesin Helsingin kaupungin verkkosivulta löytämäni rajapinnan osoitteen.

wms2.png
WMS valittu, URL lisätty, sitten painetaan Lisää karttataso-nappia.

Rajapintapalvelun sisältämät karttatasot tupsahtivat eteeni. Ruudun vasemmalta puolelta Sisältö-nappia painamalla löytyy karttatasojen valintaosio, ja sieltä karttatasoa klikkaamalta pääsee laittamaan Helsingin tarjoamia karttatasoja näkyville ja näkymättömiin.

wms3.png
Rajapinnan sisältämät karttatasot avautuivat eteeni. Great success!
wms4.png
Hyvältä näyttää, ja toimii kivan nopeasti.

Laitoin rakennukset-karttatason päälle, testatakseni miten kaksi karttatasoa näkyy yhdessä.

wms5.png
Vasemmalta Selite-tekstiä painamalla saa silmiensä eteen tietoa siitä, mitä eri värit tarkoittavat kartalla.

Rakennuksista saa myös lisää tietoa! Sitä varten on otettava ponnahdusikkuna käyttöön karttatasolle. Se tapahtuu klikkaamalla karttatason alla olevaa kolmea pistettä, ja sieltä löytyvää Ota ponnahdusikkunat käyttöön-tekstiä.

wms6.png
Kohta näkyy Pop-up ikkuna, kun klikkaa rakennusta.

Nyt kun rakennusta klikkaa, avautuu sen tietoja sisältävä ikkuna.

wms7.png
Ehkä seuraavassa versiossa tiedot tulevat hiukan nätimmin esiin? 🙂 Tästä saa kuitenkin tarvittavan informaation itselleen. Kuvan esimerkissä väestötietojärjestelmän pysyväisrakennustunnus.

Entäpä WFS-palvelun lisääminen ja käyttäminen? Se tapahtuu yhtä suoraviivaisesti Lisää-napin alta. Rankasti yksinkertaistettuna ArcGIS Online-käyttäjän näkökulmasta WFS-rajapinta tarjoaa hiukan enemmän ominaisuuksia, mutta suurten aineistojen kanssa toimii hitaammin. Voisi siis sanoa, että kun haluat katsella karttatasoja, käytä WMS-palvelua, ja kun haluat analysoida ja saada tarkempaa tietoa kohteista, käytä WFS-palvelua.

WFS-palvelu valitaan pudotusvalikosta aivan kuten WMS:kin. URL:in lisäksi valitaan näytettävä karttataso, sekä katsotaanko piste, viiva, vai aluemaisia kohteita. Lisäksi voidaan asettaa montako kohdetta näytetään enimmillään kartalla.

wms8.png
WFS-rajapinnan lisääminen ArcGIS Onlinessa

WFS-palvelu toimii, ja rakennusten rekisteripisteet ilmestyvät kartalle. Kuten kuvastakin näkyy, löytyy Sisältöikkunasta karttatason alta enemmän toiminnallisuuksia. Esimerkiksi symboleja voi muuttaa.

wms9.png
WFS-palvelussa puhekupla avautuu automaattisesti, ja näyttää huomattavasti WMS-palvelun puhekuplaa selkeämmältä.

Lisäksi WFS-pavelusta tulevan karttatason ominaisuustietotaulukon saa auki. ArcGIS Onlinen kaupallisessa versiossa myös analyysityökalut ovat käytössä!

wms10.png
WFS-palvelussa voi tarkastella myös ominaisuustietotaulukkoa.
wms11.png
Kohteille voi lisätä myös kartalla näkyvät tekstit, eli labelointi toimii myös.

Testasin vielä yhdistellä muita aineistoja saatavilla oleviin rajapintoihin, ja tässä esimerkkinä, miten yhdistin Tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuuksien esiintymisen ja Helsingin kaupungin OpenAhjo-päätöksenteko rajapinnan. Ideana oli katsoa, onko Helsinki tehnyt päätöksiä, koskien onnettomuusherkkiä alueita. En ole aivan varma, sisältääkö OpenAhjo edes tämän aihepiirin päätöksentekodataa, mutta käyköön tämä esimerkistä silti. 🙂

wms13.png
Tieliikenne onnettomuuksien tiheys ja päätöksentekodata yhdistettynä samalle kartalle

Summa summarum: WMS- ja WFS-rajapintojen tuominen ArcGIS Onlinen kartantekotyökaluun oli helppoa, kunhan ensin löysi verkosta oikeat WMS- ja WFS-urlit.

t.Antti

Advertisement