Joku totesi joskus hienosti, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, ja yksi kartta enemmän kuin tuhat kuvaa. Kartta onkin mahtava tapa viestiä asioita ja istuu vieläpä nykyiseen digitaaliseen ympäristöön kuin Gondoli Venetsiaan – sen voi nimittäin upottaa mihin tahansa kanavaan 🙂 Mahtavan avausvitsin siivittämänä käyn läpi menestystarinan, jossa Liikennevirasto julkaisi korjausvelkakartan, joka tuli julkaistuksi jokaisen valtakunnan suuren median kautta, ja edelleen kerää silmäpareja. Case on kasattu julkisesti saatavilla olevista tietolähteistä.

Olipa siis Helmikuun 5. päivä ja ministeri Berner piti tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin, mitkä väylät tultaisiin korjaamaan 600 miljoonalla eurolla. Harvapa osaa kylmiltään sanoa, missä kulkee maantie 332 Kuru – Parkano, joten todennäköisesti juuri tämän takia Berner käyttikin esityksessään karttoja.

79A35555-DCDB-427A-8D1E-C582EBC12676
Kartat kertovat mihin 600 miljoonaa euroa tullaan käyttämään.

Tiedotustilaisuuden jälkeen Liikennevirasto julkaisi verkkosivuillaan perinteisten taulukkojen lisäksi digitaalisen kartan, jota pystyi zoomailemaan ja klikkailemaan, ja josta todella helposti kävi ilmi, mitkä väylät tultaisiin kunnostamaan, ja kuinka paljon rahaa niihin sijoitettaisiin. Kartta on edelleen käytettävissä tuolla sivulla. Korjausvelkaohjelma

korjausvelka8
Tältä näyttää, kun korjausvelkaohjelmaan kuuluvia teitä ja rahasummia viestitään taulukon avulla.
korjausvelka4
Tältä näyttää, kun korjausvelkaohjelmaan kuuluvia väyliä esitetään verkkosivulla digitaalisen kartan avulla.

Mainio kartta ei kuitenkaan jäänyt vain Liikenneviraston nettisivulle majailemaan, vaan fiksut virastolaiset ottivat digitaalisesta mestariteoksesta kaiken irti ja jakoivat lehdistölle myös upotuskoodin, jolla kuka tahansa saattoi lisätä muutaman rivin HTML-koodia artikkeliinsa ja sijoittaa interaktiivisen korjausvelkakartan juttuunsa.

Käytännössä koodi näyttää tältä:

<style>.embed-container {position: relative; padding-bottom: 80%; height: 0; max-width: 100%;} .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container iframe{position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%;} small{position: absolute; z-index: 40; bottom: 0; margin-bottom: -15px;}</style>


Täältä löytyy ohje miten saat luotua kartan ja tuotettua vastaavan upotuskoodin omaan karttaasi.

Kartta alkoi lähes välittömästi ilmestyä eri medioiden nettisivuille. Alla muutama screenshotti.

korjausvelka1
Korjausvelkakartta upotettuna YLEn uutiseen
korjausvelka2
Korjausvelkakartta upotettuna Hesarin artikkelissa.
korjausvelka3
Korjausvelkakartta upotettuna Iltalehden juttuun.

Kartta ei esiintynyt ainoastaan verkossa, vaan YLE hyödynsi sitä myös puoliyhdeksän uutisissa osana juttua.

722E6C5B-D6EA-41A5-8216-6A2E697FC95D
Korjausvelkakartta osana YLEn pääuutislähetystä.

Kuinka monta kertaa karttaa sitten katsottiin? Twitterissä Liikenneviraston viestintäpäällikkö tviittasi 8.2.2016, että karttaa oli katsottu tähän mennessä yli 190.000 kertaa, ja verkkosivulla vierailijoita oli käynyt 23.000 kappaletta.

korjausvelka5

Tämä tarkoittaa siis, että  perjantaina iltapäivällä pidetyn tiedotustilaisuuden jälkeen viikonlopun aikana kartta oli levinnyt todella vauhdilla. Digitaalisen kartan upottamismahdollisuudella oli valtava merkitys tämän toteutumiseen!

Kävin juuri arcgis.com:sta katsomassa, kuinka paljon karttaa on nyt nähty. Päivän luku on 232.565 katselukertaa. Linkki kohteeseen ArcGIS.com:ssa

korjausvelka6Kukapa tekee seuraavan kartan, joka saavuttaa vastaavan suosion? 🙂

t.Antti