Olipa kerran tilanne, kun käsissäni oli Shapefile, jonka latasin avoimen datan saitilta. Tarkkaan ottaen kyseessä oli Helsingin kaupunginosat. Halusin käyttää sitä muutamalla eri tavalla ArcGIS-maailmassa.. Tarve oli esimerkiksi yhdistää attribuuttidataa Esri Maps for Officella Shapen sisältämiin geometrioihin, ja toisaalta halusin myös käyttää Shapefileä ArcGIS Onlinen kartantekotyökalussa yhtenä karttatasona laajoilla ominaisuuksilla. Kätevimmin Shapefilen saa tarjoiltua eri clienteille työntämällä sen ArcGIS Onlineen ja tuottamalla siitä REST-rajapinnan. Tämän jälkeen kaikki ArcGISin osaset osaavat lukea sitä suoraan. Bonuksena vielä se, että Shapefilen tiedot ovat tämän jälkeen hostattuna Esrin pilvessä, ilman että niistä tarvitsee huolehtia. Tässä ohjeen muodossa miten tein homman..

Ensin ladataan avoindata HRI-palvelusta ja puretaan se. Sisältä löytyy Shapefilen kaikki osaset.

rest1.PNG

Pakataan osaset omaan .zip-tiedostoon ja navigoidaan ArcGIS Onlinessa My Contentin alla Add Item from Computer. Sitten annetaan tarkemmat tiedot, ja ruksitaan Publish this file as a hosted layer. Tämä kertoo ArcGIS Onlinelle, että shapefilesta luodaan REST-rajapinta!

rest2

Kun Add Item-nappia on painettu, niin lähetys käynnistyy ja ArcGIS Online luo tiedosta automaattisesti rajapinnan. Tällaisella näkymällä käyttäjä palkitaan:

rest3

Lisätäänpä tärkeimmät, eli dataa kuvaavat asiat ja lisenssiviittaukset. Lisätty data kannattaa kuvata mahdollisimman hyvin, niin sitä on mukava käyttää myöhemminkin.

rest4.PNG

Kas noin. Kopioin kutakuinkin suoraan HRI:n sivulta tiedot kuvaamaan ArcGIS Onlinessa olevaa dataa. Jos dataa haluaa käyttää suoraan REST:in läpi, niin tärkeä URL löytyy ruudun oikeasta alareunasta. Sen voi avata selaimessa, ja ikään kuin avata ArcGIS Onlinen konepellin. URL on siis http://services.arcgis.com/VlFczC9LrjJ87e09/ArcGIS/rest/services/Helsingin_kaupunginosat/FeatureServer/0

Juuri lähetettyä dataa voi toki käpistellä heti suoraan ArcGIS Onlinessa, ilman koodin kirjoittelua. Visualize-täpän alta datan näkee heti kartalla:

rest5Tässä Helsingin kaupunginosat kartalla. Tässä voisi muokata ja tallentaa oletuskuvaustekniikan karttatasolle.

rest6Dataa voi tarkastella myös taulukkomuodossa Data välilehdeltä.

Usage-välilehdeltä löytyy datan käyttöä kuvaavaa statistiikkaa. Settings-välilehdeltä löytyy tärkeä Feature Layer (Hosted) Settings, jonka avulla voidaan antaa karttatasolle editointi, export, ja sync-oikeudet. Lisäksi monimutkaisten geometrioiden kanssa voi asettaa karttatason optimoinnin päälle. Tällöin ArcGIS Online yleistää geometrioita ja tallettaa niitä erikseen. Se vie hieman enemmän tallennustilaa, eli kuluttaa AGOL krediittejä, mutta toisaalta parantaa käyttökokemusta. Kaupunginosat olivat sen verran simppeleitä, ettei tälle ole tarvetta.

rest7Nyt karttatason voi avata tyylikkäästi vaikka 3D-tilassa ArcGIS Onlinen Scene-työkalulla.

rest8.PNG

Mukavia paikkatietohetkiä!

t.Antti