Aluetehokkuus on tunnusluku, joka ilmaisee rakennetun kerrosalan määrän suhteessa maa-alaan. Tällainen tieto löytyy avoimena datana HSY:n rakennustietoruudukosta!

Tutkitaanpa mitä se pitää sisällään, ja miltä pääkaupunkiseudun aluetehokkuus näyttää. Mistä löytyvät tehokkaimmin rakennetut alueet, ja missä on vielä tilaa?

Avoin data on HSY:n nettisivulla tarjolla peräti vuodesta 1997 asti. Valitsin itse vuoden 2015 version tätä tarkastelua varten, ja tältä se näyttää avattuna ArcGIS Onlinessa.

aluetehokkuus1.PNG
Pääkaupunkiseudun aluetehokkuus 2015

Kartalla on visualisoituna aluetehokkuus siten, että violetti väri edustaa alueita, joilla aluetehokkuusluku on keskimääräistä korkeampi, ja punainen väri alueita, joilla samainen luku on keskimääräistä matalampi. ArcGIS Online tarjoaa tähän kätevän Smart Mapping-toiminnon, joka analysoi valitun tunnusluvun mukaan koko datasetin, ja valitsee värisävyjen muuttumisen sen perusteella.

Suodatetaanpa aineistoa, niin saadaan esiin kaikkein tehokkaimmin rakennetut alueet.

aluetehokkuus2
Aineiston tarjoaman aluetehokkuustunnusluvun jakauma

Suodatetaan aineistosta pois kaikki ruudut, joiden aluetehokkuus on pienempi kuin 0.53, ja kartta paljastaa tehokkaimmat alueet.

aluetehokkuus3.PNG
Alueet, joilla aluetehokkuus on merkittävästi keskiarvoa korkeampi.

Vastaavasti käännetään suodatin toisinpäin, jolloin näkyy alueet, joilla aluetehokkuus on merkittävästi keskiarvoa pienempi.

aluetehokkuus4.PNG
Alueita, joiden aluetehokkuus on merkittävästi pienempi. Punaisella ympyrällä testialue.

Silmiin pisti piste, joka näyttäisi olevan mukavan etäisyyden päästä pääkaupunkiseudun palveluista ja työpaikoista Espoossa, mutta jonka aluetehokkuusluku on pieni. Mitäköhän sieltä löytyy?

aluetehokkuus5.PNG
Siuntionniityn aluetehokkuus on pieni.

Vaihdoin taustakartan ilmakuvauksi ja zoomailin lähelle. Paikalta löytyi puistoksi kaavoitettu Siuntionniitty, jonka läpi pyyhkii varsin suuren oloinen voimalinja. Lisäksi alueen halki virtaa jonkinsortin oja tai puro.

Palataan vielä tehokkaasti rakennettuihin alueisiin, ja visualisoidaan alueiden pääkäyttötarkoitukset.

aluetehokkuus6.PNG
Tehokkaimpien alueiden rakennusten käyttötarkoitukset

Pääkäyttötarkoituksina punaisella väritetty luokka Muut kerrostalot hallitsee voimakkaasti. Toisena tulee sinisellä väritetty Toimistorakennukset..

Lopuksi vielä visualisointi kerrosalasta yhteensä, eli tunnusluvusta, jossa on laskettu jokaiselle ruudulle rakennettu kerrosala kokonaisuudessaan.

aluetehokkuus7.PNG
Rakennettu kerrosala yhteensä

HSY:n datasta sai paljon irti, mutta eikö olisi mukava zoomailla lähemmäs alueita, jotka kiinnostavat ja valita karttatasoja päälle ja pois? Tätä varten pyöräytin visualisoinneista kätevän Story Mapin, jota voi ihmetellä tästä: Pääkaupunkiseudun rakentaminen 2015

Kiitos HSY avoimesta datasta ja mukavia paikkatietohetkiä kaikille!

t.Antti

Advertisement